(Finnmarken)

Utenriksministeren landet torsdag i Kirkenes til nyheten om at Russland øker antall atomvåpen på Kola. De neste ti årene kommer antallet atomstridshoder på ubåter i områdene nær opp til norskegrensen til å nesten dobles, og vil om ti år telle over 600 stridshoder, viser tall som nyhetsportalen Barentsobserver har hentet inn.

Overfor Finnmarken forsikrer Espen Barth Eide at han ikke er bekymret for den russiske remilitariseringen av Kolahalvøya, etter 20 år med kontinuerlig nedrustning.

– Jeg mister ikke nattesøvnen av at Russland ruster opp sitt militære og bytter ut gamle atomvåpen på Kola med nye atomvåpen. Dette er ting vi har orkesterplass til å følge med på, og vi vet hva som skjer. Jeg går ikke ut ifra at Russland heller mister nattesøvnen av at jeg, som forsvarsminister, var med på å sjøsette nye fregatter som et ledd i vår modernisering av forsvaret, sier Eide.

«Skjelv, borgerskapet»

Onsdag kveld publiserte den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin en twittermelding, der han skrev en melding som kan oversettes slik til norsk: «Skjelv, borgerskapet! Deres tid er over».

Betegnelsen borgerskapet i denne sammenhengen ble i sovjettiden brukt som et slengord om utenlandske kapitaliser. Dmitrij Rogozin er ingen hvem som helst i russisk politikk. Tidligere var han Russland ambassadør til NATO. I dag er han visestatsminister med ansvar for forsvarsindustrien.

Rogozins melding må sees i sammenheng med at Russland sin nyeste strategiske ubåt, Jurij Dolgoruky, formelt ble overført til Nordflåten torsdag. Dette er den første av i alt åtte nye ubåter med interkontinentale raketter som skal baseres ved Nordflåten og Stillehavsflåten.

Språkbruk bekymrer

Utenriksminister Eide sier han kjenner Rogozin fra hans tid i Brussel og at «dette er ordvalg som er karakteristisk for Rogozin å være». Likevel er Eide bekymret over det han kaller for stadig mer kald krig-retorikk fra Russland.

– Det som gjør meg litt mer bekymret er den russiske språkbruken. Det virker som om dette er en del av Putin-styrets nasjonalistiske retorikk.

– Hva synes du om det?

– Det er synd. Jeg vil ikke si noe mer enn det, sier Eide.

Selv om både russiske og norske myndigheter sier det norsk-russiske forholdet er godt, er det en kjensgjerning at det ikke har vært offisielle besøk mellom landene etter at president Vladimir Putin ble innsatt for en ny periode i mai i fjor.

Utenriksminister Eide forteller at det er planlagt møte i Moskva med den russiske utenriksministeren i løpet av de kommende månedene, men at datoer ikke er satt ennå.

– Det er en enighet på begge sider om å få til et offisielt besøk, sier Eide.