Gå til sidens hovedinnhold

Tross rentehopp: Her er den gode nyheten for folk flest

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag ble styringsrenta til Norges Bank satt opp med et kvart prosentpoeng.

KOMMENTAR

Vi skriver rett og slett historie, for vi må helt tilbake til mai 2011 for å finne forrige økning i styringsrenta. Siden den gang har rentenivået vært unormalt lavt, siden Norge og verden har vært i en unormal økonomisk situasjon. Torsdag la sentralbanksjef Øystein Olsen «lista» på 0,75 prosent, og han varslet samtidig at vi må belage oss på at rentenivået sakte, men sikkert, skal heves til litt mer normale høyder.

Signalene om et noe høyere rentenivå er et sunnhetstegn. Dette viser at norsk økonomi er inne i en positiv utvikling. I en slik situasjon er det Norges Banks rolle å bremse farten. I etterkant av finanskrisen i 2008 var situasjonen motsatt. Da satte Norges Bank ned styringsrenta, for nettopp å gi gass i en motkonjunktur. Samtidig sørget regjeringen for at statsbudsjettene ble brukt aktivt på samme måte. Jens Stoltenbergs regjering fikk oss velberget ut av finanskrisen, og Erna Solberg fikk Norge tilvarende på rett kjøl etter det kraftige oljeprisfallet i 2014.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Nå er det bedre tider i vente. Norsk økonomi har vært i en moderat oppgangskonjunktur i halvannet år. På toppen av dette kommer signaler om økte oljeinvesteringer på norsk sokkel. Det gjør også positive internasjonale impulser, riktignok med Trumps handelskrig som malurt i begeret. Forventninger om fortsatt lavere arbeidsledighet i Norge og en høyere lønnsøkning er i tillegg en del av bildet. Det hører også med til historien at Ola og Kari har rekordhøy boliggjeld.

På denne bakgrunn er det klokt av Norges Bank å sette opp styringsrenta og samtidig varsle at den skal videre opp. Utfordringen er at mange nordmenn med høy boliggjeld kan få store problemer med å takle en boliglånsrente på rundt fire prosent. Dette kan nemlig bli virkelighet bare om tre år. For mange unge blir dette en ny virkelighet, siden de har blitt bortskjemt med lave renter og ikke har opplevd et mer normalt rentenivå. Ekstra skremmende er det å lese en undersøkelse som forteller at en av seks ikke tror på høyere boliglånsrente i år. 

Det er klokt av Norges Bank å sette opp styringsrenta og samtidig varsle at den skal videre opp.

 

En kvart prosent høyere styringsrente behøver ikke nødvendigvis bety økt boligrente nå, for ifølge Forbrukerrådet har mange banker allerede kalkulert dette inn i dagens rente. Her gjelder det også for forbrukerne å bruke sin makt overfor bankene. Det gjenstår å se om det er mulig, men det er en annen debatt.

Nå blir det interessant å se om også regjeringen klare å holde igjen når neste års statsbudsjett legges fram 8. oktober. Regjeringen og Norges Bank må spille på lag. Faren for økonomisk ubalanse og overoppheting er absolutt til stede. Da blir vi alle tapere.

 

Kommentarer til denne saken