Avventer jubelen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Selv om flere ting tyder på fulltreff for North Energy sin første leteboring.

DEL

De første meldingene om at North Energy kan være med på sitt første oljefunn i Norskehavet er kommet.

North Energy-sjefen tar likevel mange forbehold og sier at det er for tidlig å slippe jubelen løs.

– At det er funnet hydrokarboner i brønnen er selvfølgelig meget positivt. Men det er ikke ensbetydende med at der er olje, understreker Erik Karlstrøm.

Funn av hydrokarboner er likevel meget godt nytt fra Fogelbergfeltet på Haltenbanken. Som regel er det første tegn på at det finnes olje i området.

Aksjekursen rett opp

Aksjekursen reagerte kontant etter at selskapet sendte ut børsmelding om hydrokarbonfunnet. I løpet av få timer steg North Energy-aksjen med over sju prosent.

– Men fortsatt er det mye data som skal samles og analyseres før vi får et endelig svar på hva som ligger på havbunnen, sier Karlsrøm.

Han framholder at det fort kan ta noen uker, ettersom det er store dybder de opererer på. Derfor advarer han mot å ta av.

Ikke overrasket

Dersom Foglebergfeltet viser seg å være en fulltreffer, kan North-ledelsen senke skuldrene betraktelig. For i prospektet de har lagt fram, er det tatt høyde for funn i løpet av åtte leteboringer.

– Det vil selvfølgelig være en stor lettelse om vi allerede fra første brønn opplever å finne olje. Men vi må også belage oss på å bore tomme brønner, advarer Karlstrøm.

Han er imidlertid ikke overrasket om de har gjort en fulltreffer på utvinningstillatelse 433 – som er navnet på leiteblokken på Haltenbanken.

– Det er erfarne folk som står bak lisensen, og vi vet at dette er et veldig interessant område. Derfor har vi hatt forhåpning på å finne noe her.

Karlstrøm framholder at leiteboring ikke utelukkende er et stikk i blinde, men baseres på grundige data som fra før er samlet inn.

Skal meldes

Børsmeldingen om hydrokarbonfunnet skyldes at selskapet er forpliktet å informere investorene om det som skjer ute på feltet. Investormiljøene skal få samme opplysninger som arbeiderne ute på feltet har, slik at det ikke kan oppstå situasjoner der boremanskapet laster opp med aksjer i forvissning om at funn er gjort – før offentligheten blir informert.

De endelige resultatene fra boringen vil bli offentliggjort av Oljedirektoratet så snart resultatene foreligger.

Rettighetshavere i utvinningstillatelse 433 er Centrica Resources (Norge) AS (Operatør – 28%), Petro-Canada Norge AS (30%), Faroe Petroleum Norge AS (15%), E.ON Ruhrgas Norge AS (15%) og North Energy ASA (12%).

Artikkeltags