Avlivet feil hest - av feil kjønn

GODE TIDER: Wenche Jensen på Storm.

GODE TIDER: Wenche Jensen på Storm. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Dårlige forhold på Gamvik-gård fikk Mattilsynet til aksjonere. Dessverre mot feil hest.

DEL

(Finnmarken) Mattilsynet anså forholdene ved en gård i Ivarsfjord i Gamvik som svært alvorlige. Derfor aksjonerte de onsdag forrige uke, skriver avisen Sagat.

Tilsynet så seg nødt til å avlive en rekke dyr som holdt til der. Blant annet hingsten Stormen, som eies av Wenche Jensen fra Jarfjord i Sør-Varanger. Hesten var satt på for på gården.

ID-merket

Jensen er fortvilet og sint over Mattilsynets framgangsmåte.

– Jeg fikk beskjed om å komme med én gang. Men det er jo ikke så lett siden jeg bor i Kirkenes! Heldigvis fikk jeg hjelp av folk som kunne passe hesten midlertidig inntil jeg nådde fram, sier hun.

Da vennene kom til gården, skal Mattilsynet ha utlevert en helt annen hest. Som attpåtil var hoppe. Stormen, som hadde ID-chip under huden, var skutt.

– Helt utrolig at de presterte å ta livet av feil hest, sier en trist Jensen.

Ifølge avisen Sagat har Wenche Jensen fått en telefonisk beklagelse fra Mattilsynets distriktskontor i Karasjok.

Kritiske tilstander

Mattilsynets regionsjef Torkjell Andersen ved kontoret i Kautokeino bekrefter hendelsen ovenfor Finnmarken.

– Undersøkelsene våre viser at feil hest ble avlivet. Eieren meldte seg, og det ble sagt at hesten ikke skulle avlives. Dessverre skjedde det likevel, sier Andersen.

Dyreholdet ved gården skal ha vært svært omfattende. Mattilsynet kom over katter, hunder, rotter og ikke minst hester. Forholdene gjorde det vanskelig å vurdere eierforholdene, og tilsynet måtte håndtere kritiske forhold på stedet.

– Hvilken tilstand var Storm i da dere fant ham?

– Vi er veldig varsomme med å snakke om hva vi fant på steder. På generelt grunnlag går vi ikke til slike skritt hvis det ikke er grunnlag for det, svarer Andersen.

Regiondirektøren presiserer at alle som eier dyr og setter de bort til andre har plikt til å forsikre seg om at vedkommende har kompetanse og mulighet til å ta seg av dyrene på en ordenlig måte.

– Det er også viktig i denne saken, legger han til.

Lever ennå

Jensen sier til Finnmarken at vennene tilbød seg å ta med ponnien Alizia, som var på stedet. Jensen hadde tidligere solgt den til gårdeierene. Tilbudet skal ha blitt avslått, og Alizia ble også skutt.

– Det er dårlig å avlive dyr som kunne fått et godt hjem, sier Jensen til Finnmarken.

Hun vil at Mattilsynet dekker hennes utgifter til henger og bil for å hente hesten, samt betaler henne 25.000 i erstatning for Stormen.

Hoppen som vennene hentet, lever i beste velgående.

Det var avisen Sagat som først omtalte historien.

Artikkeltags