Årets finnmarking '07

Finnmarken-redaktør Kari Karstensen overrakte Aleksander Nordgård det synlige beviset på at leserne av Finnmarken og Finnmark Dagblad kåret ham til Årets Finnmarking 2007.

Finnmarken-redaktør Kari Karstensen overrakte Aleksander Nordgård det synlige beviset på at leserne av Finnmarken og Finnmark Dagblad kåret ham til Årets Finnmarking 2007.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Aleksander Nordgård (23) ble Årets finnmarking 2007.

DEL

(Finnmark Dagblad) I 2007 ble guttedrømmen om å markere seg i ekstremsportens verdenselite virkelighet. Da kom pasvikgutten på andreplass i verdensmesterskapet i fristil scooterkross i Aspen i USA. Flere millioner mennesker fulgte sendingene, og nesten ett år etter går de halsbrekkende saltoene fortsatt i reprise på internasjonale sportskanaler. Bragden ble også omtalt i New York Times. Oppvisning for 30.000 mennesker på olympiastadion i München var også blant fjorårets høydepunkter.

– Å bli en del av verdenseliten har vært drømmen siden jeg begynte å se på amerikanske scooterfilmer for ti år siden. Nå er jeg selv på det stadiet, konstaterer Aleksander Nordgård beskjedent.

Årets finnmarking '07

Mens drømmen om å bli scooterstjerne alltid har vært der, har den nye scooterkometen aldri fantasert om at leserne av Finnmarken og Finnmark Dagblad skulle kåre ham til Årets finnmarking i 2007. Han ble overrasket over å være blant de ti nominerte, men hadde ikke regnet med nå helt til topps.

– Jeg trodde det var mest politikere og sånne folk, sier Årets finnmarking.

Og i fjor var det riktig nok fiskeriminister og påtroppende Ap-nestleder Helga Pedersen som gikk helt til topps. Men i år ble det altså Aleksander Nordgård som vant avstemningen med totalt 1481 stemmer av nærmere 4500, som er avgitt via kuponger i avisa, e-post – men særlig på nett.

Lokalmiljø og scooterfolk

Aleksander Nordgård visste ikke at han hadde så mange fans, men registrerer at oppfordringene om å stemme på ham har gått både blant familie, venner og ellers i lokalmiljøet i Sør-Varanger og blant scooterfolk ellers i fylket.

– Jeg vil gjerne takke alle som har stemt på meg. Dette betyr mye for meg, sier Aleksander Nordgård, som nå kan inkludere det spesiallagede fatet fra glasskunstneren Daniela Salathe i Berlevåg inn i den rikholdige premiesamlingen.

Fireåring med firehjuling

Hvordan det hele begynte, kan Aleksander Nordgård knapt huske. Men han husker at han var så opphengt i fine brosjyrer for motoriserte farkoster at mormoren kjøpte firehjuling til ham som fireåring! Snøscooter har han kjørt siden han var ti.

Da han var 15, jobbet han hele sommeren for å tjene penger til å kjøpe en skikkelig scooter straks han fikk scooterlappen som 16-åring. Og halvannet år etter var det tid for oppgradering. Nå var pasvikgutten på vei inn i proffenes rekker.

Egen bane

Mens Morten Gamst Pedersen, Kristin Størmer Steira, Ailo Gaup og andre av Finnmarks fremste idrettsnavn har flyttet ut av fylket for å dyrke idretten sin, er det Strandkrysset i Pasvik som fortsatt er Aleksanders base. På naboens jorde har han anlagt treningsbane med rampe, og her trener han på luftige scootersvev med innlagt akrobatikk.

– Mange drømmer om dette. Jeg er heldig som har hatt mulighet til å satse. Det skal ganske mye til, ikke minst når det gjelder plass, sier Aleksander Nordgård.

Plass er det rikelig av i Pasvik, derimot har det ikke vært noe miljø å trekke på. Aleksander har selv stått for utforskningen som har gjort ham til proff innen motorsport. Det siste året har sporten vært viktigste levebrød.

– Det har gått rundt, men heller ikke mer. For selv om jeg har fått både premiepenger, honorarer og hjelp fra sponsorer, har utgiftene økt. Ikke minst koster det mye å reise, sier Aleksander.

Snekker

Han har derfor beholdt jobben som snekker, selv om det bare var i sommer han hadde tid til å praktisere yrket.

– Jeg må prøve å være en normal person i en normal jobb av og til, sier Aleksander Nordgård.

Selv om bakkekontakten er intakt, håper han å kunne leve av å være internasjonal underholdningsartist i noen år framover.

– Samtidig må det være artig. Den dagen det ikke er artig lenger, slutter jeg.

Målbevisst

– Har du noen oppskrift for å nå så langt?

– Du må være målbevisst. Hvis man vil bli god i noe nytter det ikke å si at «jeg vet ikke om jeg får det til». Jeg bestemte meg for å bli verdens beste. Selv om kanskje ikke trodde helt på det, var målet klart, sier Aleksander Nordgård.

Om et par uker har han sjansen til å ta steget opp fra verdens nest beste til verdens beste. Da er det igjen klart for X-Games i Aspen, Colorado, som samler ekstremsportutøvere fra mange ulike greiner. Da kan Finnmark, Kirkenes, Pasvikdalen og Nordgård igjen bli viktige navn for de amerikanske TV-kommentatorene.

Hjemme i sofaen på Strandkrysset heier pappa Bengt, som er en av de viktigste støttespiller. Kjæresten Trine Amundsen blir derimot med til USA.

– Er dere ikke bekymret?

– Jeg skal ikke si noen ting, ler pappa Bengt.

– Ser du på statistikken, er utfor farligere, sier Trine, som har fulgt kjæresten på sykehus og på krykker og trillet rullestolen hans hjem fra konkurranser.

– Men nei, jeg bekymrer meg ikke. Dette går bra! sier Trine.

Artikkeltags