Ap-ras i Finnmark

Helga Pedersen og Kåre Simensen kan fortsatt være trygge på stortingsplass, mens Ingalill Olsen må belage seg på returbillett etter at stadig flere har sviktet Ap.

Helga Pedersen og Kåre Simensen kan fortsatt være trygge på stortingsplass, mens Ingalill Olsen må belage seg på returbillett etter at stadig flere har sviktet Ap. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Arbeiderpartiet fortsetter nedgangen i Finnmark, og ville mistet et stortingsmandat hvis det var valg nå.

DEL

(Finnmark Dagblad) Meningsmålingen som er gjort av Respons Analyse AS blant velgerne i Finnmark den siste uka viser at bare 35 prosent av de spurte ville stemt på Arbeiderpartiet hvis det var valg nå. Ved forrige valg var det hele 45 prosent av finnmarkingene som sluttet opp om Arbeiderpartiet. Nedgangen har dermed fortsatt etter fylkestingsvalget for to år siden, og oppslutningen er også lavere enn da den forrige meningsmålingen ble gjort i september i fjor.

Høyre-blått

Høyre får derimot bekreftet sin solide stilling i nord. Selv om partiet har gått ned med et par prosentpoeng siden den forrige meningsmålingen, er resultatet på 28,6 prosent likevel kanonsterkt. Nesten tre ganger så mange finnmarkinger vil stemme Høyre nå enn for fire år siden, og partiet har fortsatt klatringen etter fylkestingsvalget for to år siden.

Båtsfjordingen Frank Bakke-Jensen kom inn på Stortinget i 2009 ved hjelp av utjevningsmandat. I dag er Høyre sterk nok til at han ville fått andremandatet fra Finnmark.

– Dette er et veldig godt resultat for Finnmark Høyre. Vi opplever også en helt annet interesse for vår politikk nå enn for fire år siden, sier Frank Bakke-Jensen. Da han fikk plass på Stortinget, hadde Høyre vært ute av finnmarksbenken i fire år.

– Vi har blitt et større parti med flere politikere, ikke minst mange ordførere som markerer partiets politikk lokalt, forklarer Bakke-Jensen. Men han tar ikke seieren for gitt.

– Vi må være klar over at Finnmark er et fylke hvor Arbeiderpartiet står veldig sterkt.

Han vil ikke tallfeste hva som er partiets ambisjon for stortingsvalget i Finnmark.

– Vi er absolutt fornøyd med at vi har en oppslutning som er mer enn to og en halv gang så stor som for fire år siden, sier Frank Bakke-Jensen.

Fremskrittspartiet taper

Tallene viser også at Høyre bare er 450 stemmer fra å knabbe det fjerde og siste direktemandatet fra Finnmark fra Fremskrittspartiets Jan Henrik Fredriksen. Fremskrittspartiet får 15 prosents oppslutning i denne meningsmålingen.

Det er en kraftig nedgang fra valget for fire år siden, da 22 prosent av finnmarkingene stemte Frp.

Små endringer

For de øvrige partiene er det mindre endringer, og det må skje svært store endringer i det politiske landskapet dersom noen skal melde seg på i mandatkampen mellom Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

Venstre ligger likevel an til en framgang i Finnmark sammenlignet med forrige stortingsvalg, og dersom partiet kommer over sperregrensen på 4 prosent nasjonalt, er ikke stemmene bortkastet. Kystpartiet er klart størst innenfor kategorien «Andre», med 2,2 prosents oppslutning. De Grønne, Samefolkets parti, Kristes Samlingsparti, Sykehus til Alta-lista og Piratpartiet er også registrert med noen brøkdeler.

Nasjonale trender

Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse AS konstaterer at resultatene i Finnmark i hovedsak føyer seg inn i de nasjonale mønstrene, med et stort og solid Høyre og et svekket, men stabilt Fremskrittsparti.

– Det ser det ut som om Arbeiderpartiet sliter mer i Finnmark enn andre steder, sier Thore Olaussen.

Det eneste Ap kan trøste seg med, er at oppslutningen faktisk var enda lavere da valgkampen startet i 2009. På den første meningsmålingen i august, var det bare 33,3 prosent av finnmarkingene som sluttet opp om Arbeiderpartiet, likevel oppnådde partiet 45,4 prosent ved valget noen uker seinere. Da var det Fremskrittspartiet som sank som en stein.

Artikkeltags