Ap-politiker mener holocaust er fantasi

Sametingspolitikeren for Arbeiderpartiet kommer med ytringene på Facebook. Der avviser han at jødeutryddelsene har skjedd.

Sametingspolitikeren for Arbeiderpartiet kommer med ytringene på Facebook. Der avviser han at jødeutryddelsene har skjedd. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Sametingspolitiker Anders Mathisen (Ap) mener det er løgn og fanteri at 6 millioner jøder ble utryddet under 2. verdenskrig.

DEL

(Finnmarken) Det er i en diskusjon på Facebook at Mathisen, som er 1. vara for Arbeiderpartiet i valgkrets 7 (Sør-Norge), kommer med uttalelsene.

Vet det ikke skjedde

«Æ vet det ikke skjedde. Derimot utryddelsene jødene utførte i Russland i 2. verdenskrig hører vi ingenting om. Der var det over 30 millioner som ble drept i gulagene, men det eneste vi har fått i historiebøkene er 6 millioner som ble drept i leirer som Auschwitz, Birkenau og Buschenwald.», skriver Mathisen på sin egen Facebook-vegg om tyskernes utryddelse av jøder.

Mathisen er fra Nesseby, og deltok rett før jul i sin første plenumssamling på Sametinget.

«Gjør man i dag undersøkelser så har det aldri eksistert massegraver og heller ikke gasskamre tåler å bli undersøkt av kritiske journalister.», skriver Mathisen videre.

Står inne for uttalelsene

Til Finnmarken sier Mathisen at han står inne for det han har skrevet på Facebook.

- Ja, det gjør jeg. Det finnes nemlig ikke bevist at det eksisterte gasskamre og massegraver i konsentrasjonsleirene.

- Til og med anerkjente Holocaust-historikere har innrømmet at det ikke kan bevises, sier Mathisen, og sier at han har fordypet seg i temaet gjennom å ha lest store mengder dokumentasjon på jakt etter svar.

- Den som orker å bevise at jeg tar feil, er hjertelig velkommen. Jeg er for å undersøke ting i stedet for bare å akseptere det som står i historiebøkene.

- Men bør ikke du som folkevalgt politiker være litt forsiktig med å ytre slike meninger?

- Dette har ingenting med Arbeiderpartiet å gjøre. Jeg ønsker bare at man skal forandre historiebøkene, og ikke fortelle løgn og fanteri.

Tar avstand

Willy Ørnebakk er parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets gruppe i Sametinget.

Han har kun fått uttalelsene referert, men tar klar avstand fra meningene til sin partikollega.

- Jeg kan ikke på noen måte stille meg bak eller gå god for disse uttalelsene. Et slikt syn på historien er himmelvidt fra det partiet står for, sier Ørnebakk.

- Bør ikke Arbeiderpartiets folkevalgte være forsiktig med å ytre slike meninger?

- Selvsagt bør man være forsiktig. Det påhviler folkevalgte, i alle partier, å være tilbakeholdne i hva man gir uttrykk for offentlig. Nettopp fordi man er folkevalgt, sier Ørnebakk, som ennå ikke har snakket med Anders Mathisen om uttalelsene.

- Vil dette få konsekvenser for Mathisen?

- Nå skal jeg rådføre meg med partiorganisasjonen sentralt, så får vi se hva som skjer. Jeg skal sette meg grundig inn i saken så snart det lar seg gjøre, sier han.

Les mer i lørdagens utgave av Finnmarken.

Artikkeltags