Gå til sidens hovedinnhold

11-åringer utsatt for rasisme i idrettshall: – Mørkhudet ropte hvitost og blendahvit

Artikkelen er over 6 år gammel

Etnisk norske 11-årige gutter ble utsatt for rasisme av en unggutt med innvandrerbakgrunn i Finnmarkshallen. – Da det ble ropt tilbake, angrep han, forklarer mor.

En mørkhudet gutt kalte først to hvite 11-åringer for «hvitost» og hoppet deretter på en av guttene da de svarte «brunost» tilbake. Hendelsen inntraff i forrige uke.

– Det er skremmende at mine barn skal bli utsatt for rasisme på denne måten. Og særlig ille er det at gutten har blitt fysisk, sier moren til 11-åringen til iFinnmark.

Hoppet og slo

Finnmarkshallen er kveldstid et yndet sted for fotballhungrige små og store. Og ikke bare i forbindelse med organisert trening. Mange, kanskje spesielt unger, drar til hallen og finner en liten ledig flekk hvor de spiller ball. Det var i forbindelse med en slik tur i forrige uke at hendelsen fant sted.

– Min sønn og en kamerat hadde vært i hallen en stund da en mørkhudet gutt i 13 – 14-års alderen plutselig kom bort til dem og ropte «hvitoster» etter dem. Da 11-åringene fikk summet seg sa de at da måtte jo han være en «brunost», gikk gutten til angrep. Han puffet min sønn slik at han falt i gulvet, og hoppet deretter på han, sier moren.

Blendahvit

Kvinnen iFinnmark har snakket med, sier hun ikke har noen som helst grunn til å betvile forklaringen fra sønnen og kameraten. Faktisk har hun selv ved en anledning opplevd rasisme mot etnisk hvite i Finnmarkshallen. Dette skjedde for et par uker siden.

– Jeg var på vei for å hente min sønn i da jeg ble oppmerksom på noen mørkhudede gutter som sto og ropte Blenda-hvit etter noen etnisk hvite i gangen. Hva som var foranledningen til dette vet jeg ikke, men jeg reagerte på måten det ble gjort på.

– Ba om unnskyldning

Kvinnen sier at hun ikke ønsker å nekte sønnen og hans kamerater å bruke Finnmarkshallen, men at hun liker dårlig at det er utøvd vold. Hun ønsker imidlertid å understreke at gutten som hoppet på sønnen hennes ba om unnskyldning etterpå.

– Det jeg imidlertid ønsker er at de ansatte i Finnmarkshallen holder et øye med det som skjer i hallen. Mange unger finner masse glede i å bruke hallen og det er for dumt dersom slik skal gjøre folk utrygge.

– Skjer noe slikt igjen, vil jeg nok kvie meg for å la sønnen min oppholde seg utenfor organisert trening i hallen, avslutter moren.

– Slik vil vi ikke ha det

Daglig leder ved Finnmarkshallen, Tommy Hæggernæs, er godt fornøyd med at idrettshallen er blitt et samlingssted kveldstid – for de tilknyttet organisert som uorganisert trening. Og at brukerne teller små og store, med eller uten innvandrerbakgrunn, er et pluss for alle parter. I dette bildet passer mobbing og rasisme – uansett hvilken vei den går – heller dårlig.

– Denne hendelsen er for meg ukjent og slikt skal ikke forekomme! Vi ønsker at hallen skal være et sted hvor det drives med sunne aktiviteter. I den anledning håper vi at voksne som opplever aktiviteter lite forenlig med våre verdier, tør å si ifra. Det være seg herjing med utstyr eller mobbing.

– Jeg ønsker imidlertid å understreke at vi ikke har såkalt «åpen hall» hvor hvem som helst kan trene når og hvor de vil. De som har kjøpt treningstid synes imidlertid det er uproblematisk at unger spiller ball i et hjørne – så lenge den organiserte treningen ikke blir skadelidende, avslutter Tommy Hæggernæs.

– Vi har alle et ansvar

Mottaksleder ved asylmottaket i Alta, Renate Moe, kjenner ikke til den aktuelle saken, og er heller ikke kjent med liknende saker tidligere. Hun er imidlertid klar på en ting:

– Jeg hadde blitt oppriktig lei meg og trist dersom jeg hadde hørt noen kalle et barn med innvandrerbakgrunn for «brunost». Dersom en ungdom med innvandrerbakgrunn skal ha kalt et etnisk norsk barn for «hvitost» er det akkurat like ille. Mobbing og rasisme er det samme hvilken vei den kommer. Det som er spesielt trist i denne saken, er at vi snakker om barn, sier Renate Moe, som håper folk som overhører denne typen kommentarer tør å si ifra.

– Vi har alle et ansvar for å bekjempe uønskede holdninger i samfunnet, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken