(Finnmark Dagblad) FD har i gjentatte artikler de siste ukene satt søkelys på det som skjedde ved barnehjemmet i Korsfjorden. I forrige uke skrev vi en artikkel som viste at det nærmest var full forvirring og hvem som egentlig hadde ansvaret for at overgrep kunne skje uten at noen oppdaget noe. Fylkeskommunen har nå funnet ut at de fikk ansvar for tilsynet først på midten av 70-tallet. Alta kommunen fant samtidig ut at barnehjemmene på 60-tallet da overgrepene skjedde var under kommunalt ansvar.

Beklagelsen fra Alta kommune kom umiddelbart i går morges.
- Vi beklager på det sterkeste at overgrep av barn kunne skje uten at det kommunale tilsynet oppdaget noe, sier Ole Simonsen som er leder for helse- og sosialutvalget i kommunen. Utvalget diskuterte barnehjemssaken i et møte i går. Simonsen lover at kommunen skal starte en granskning av seg selv for å få fullstenig klarhet i den meget betente saken. Han garanterer også at de som ble utsatt for overgrepene skal få all den hjelp de ber om av kommunen. Det selv om det skulle bety at kommunen må bistå noen til å anlegge sak mot nettopp Alta kommune.
- Vi skal gå gjennom alle dokumenter fra tida i Korsfjorden og vi kan love at vi skal ta fullt moralsk ansvar i saken. Finner vi ut at vi også må ta juridisk ansvar, så gjør vi det også. Jeg kan i dag ikke si nøyaktig hvordan vi skal gjøre det, men jeg kan garantere at vi tar ansvaret, sier Ole Simonsen.

Simonsen lover også at kommunens gransking av seg selv skal skje i full åpenhet.
- Det er ikke snakk om å holde noe skjult. Vi skal ha full åpenhet rundt dette, sier han. Kommunens folk skal straks gå i gang med å finne fram til protokoller og papirer fra barnehjemstida i egne arkiver. Alt skal ut av nedstøvede- og mørke kjellerrom, og fram i lyset.
- Det finnes to typer ansvar vi kan ta i saken. Det ene er moralsk og det andre er juridisk ansvar. Når det gjelder det juridiske er det litt vanskelig å si eksakt hvordan man skal ta seg av det, men viser det seg at vi har et slikt ansvar tar vi det, sier han.

Alta-ordfører Eva Nielsen beklager også det som har skjedd.
- Saken er så graverende at det er helt klart at vi må bidra til å få klarlagt hva som har skjedd. Det må finnes dokumentasjon i Alta kommune fra den tida og vi må se på vår rolle i forhold til barnehjemmet den gangen. Vi vil samarbeide med fylkesmannen, fylkeskommunen og frikirka for å få full klarhet, sier Eva Nielsen.

Ole Simonsen innrømmer at kommunen har vært alt for dårlig i sitt tilsyn når overgrep av barn har skjedd uten at tilsynet oppdaget noe.
- Når så mange barn led nød er det for dårlig at ikke noe ble oppdaget. Vi skal gjøre alt som er mulig for å få alt fram i lyset. Situasjonen er meget vanskelig, men det skulle bare mangle om vi ikke gjorde alt som står i vår makt å finne fram til sannheta, avslutter Ole Simonsen.