(Finnmark Dagblad)

Den tidligere fylkes- og lokalpolitikeren i Venstre, Øyvind Finne, har stilt opp på KrF sin liste foran høstens valg. Finne er tidligere kjent for å ha vært en sentral grunder i forbindelse med oppbyggingen av vinfabrikken i Lakselv.

– He, he. Jeg har allerede fått passet påskrevet og blir vel strøket, men noen truer faktisk med å gi meg «slengere». Deriblant Tor Reidar Boland i Frp, humrer sosiolog Øyvind Finne.

Verdier

Den tidligere liberalisten fra Venstre skal nå ha fått øynene opp for nye verdier. Ifølge han selv er det en av grunnene til inntoget på KrF sin lokalpartiliste. Hvor Øyvind Finne er plassert på en 11.plass.

– Jeg ble spurt om å stå på listen, og siden Venstre ikke har noen liste her lokalt er jeg med for å bevare et mangfold i politikken. KrF står også for nye satsningsområder i samfunnet. Tenk toleranse, vennlighet og høflighet. Historisk sett har samfunnets fravær av moral aldri vært på et større lavmål en akkurat nå. Egotrippene og materialismen i samfunnet har gått over alle støvleskaft, sier han.

For mange haikjefter

Et av de store problemene er ifølge Finne den utbredte haikjeft-mentaliteten i politikken.

– Det må ikke være slik at man bare er for eller imot snøscooterløyper. I kommunen er det også alt for ofte det jeg beskriver som en haikjeft-mentalitet. Ser man på debatter i kommunestyret skulle man tro at det var like før tredje verdenskrig, sier han.

Konservativt?

Konservative partimedlemmer i KrF behøver ikke frykte den tidligere «vinbonden». Som kjent gjorde jo også Jesus vann om til vin med stort hell.

– Husk at KrF er et ektefødt barn av Venstre. Venstre er alle partiers mor. Det yngste avkommet er nettopp KrF. Det som også er morsomt at ideologien i kommunepolitikken blir meget utflytende når konsultasjonene er satt. Da samarbeider til og med Ap og Frp.

Finne konkluderer også med at både prester og andre han kjenner ikke helt avholdne.

Homofobiene

Finne er i helt i tråd med KrF sin familiepolitikk og som liberaler også enig i noen av utspillene fra Kirken i forbindelse med homofile.

– Man kan jo si partiets og presteskapets homofobi har vært meget vellykket. Det har jo ført til det motsatte og større toleranse. Nå er det nesten slutt på skaphomseri. Aldri så galt at det ikke er godt for noe, konkluderer han.

Finne ser ikke på seg selv som en troende mann.

– Jeg er døpt, og min mor håpte en gang at jeg skulle bli prest. Akkurat da trodde jeg det hadde gått helt rundt for henne, sier han og smiler underfundig.

Mer humor

Politikken trenger mer humor og det er mangelvare i dag, mener Finne.

– Jeg er sosiolog. Min livsfilosofi er at selvironi og humør/humor må inn i de blant annet de politiske debattene istedenfor dagens bitterhet.

Finne vil også fortelle at han har likt Søderholms gode humør i ordførerstolen.

– Det er synd at Bjørn Søderholm (H) slutter for han har vært en ordfører som har klart veldig mye til tross for nedgangstiden som kommunen har hatt i forbindelse med Forsvarets nedbygginger.