Afghaner døpt i Hammerfest

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Hammerfest-pastoren som har døpt en av afghanerne som skulle sendes til Afghanistan i helga, mener det er risikabelt selv i Norge for muslimer å konvertere til kristendommen.

DEL

(Finnmark Dagblad) – Jeg har døpt flere muslimer i Hammerfest, men før vi går med på å gjøre dette må de ha gått såpass lenge i vår menighet slik at vi vet at konverteringen både er seriøs og troverdig, sier pastor Birger Wroldsen ved Arctic Kirken i Hammerfest.

Lørdag skulle en av menighetens «dåpsbarn» sendes ut av Norge, men utsendingen av ham og 20 andre afghanere på Trandum asylmottak i Oslo ble stanset da det kom fram at noen av dem har konvertert til kristendommen, og at dette trosskiftet skal ha blitt kringkastet over fjernsyn i Afghanistan.

– Ble banket opp

Søndag sto en ung afghaner fram på TV2-nyhetene og viste dåpsattesten han fikk etter seremonien i fjor sommer med pastoren i Arctic Kirken i Hammerfest.

– Jeg har forstått det slik at noen av de 21 afghanerne har døpt seg ganske umiddelbart, så det er helt sikkert noen som har hatt vikarierende motiv for å konvertere. Men samtidig er en slik beslutning en tøff avgjørelse for en muslim, så det er vanskelig å si, mener pastor Wroldsen, som forteller at det selv i Hammerfest har skjedd at hans «dåpsbarn» er blitt angrepet og banket opp.

– En episode endte med at en kristen afghaner måtte sendes til Universitetssykehuset i Tromsø for behandling. Dette viser at det er risikabelt selv for en muslim i Norge å konvertere, og at dette derfor ikke er noen lett beslutning å ta for de som gjør det, hevder pastoren.

Stiller ingen krav

– Dessuten er vi nøye med at de som skal la seg døpe forstår hva de gjør, samt at vi påser at dåpsseremonien ikke bare blir en handling. Det vil si at de følger den kristne tro, som det heter, påpeker pastoren.

Pastoren forteller at afghaneren som viste fram dåpsattesten sin på fjernsyn i helga hadde gått i menigheten i over et år, før han i juni i fjor ble døpt i Hammerfest.

– Hvilke krav stilles for å kunne døpes?

– Vi har ingen krav til å kunne for eksempel trosbekjennelse, men som pastor krever jeg at vedkommende vet hva han har gjort samt har gått i menigheten vår over lang tid. Selv må jeg også ha en god følelse, svarer pastoren.

– Ryktes raskt

Ifølge pastoren er det ikke bare muslimske afghanere som har latt seg døpe i Arctic kirken i Hammerfest, men også folk fra andre muslimske land.

– Jeg tror faktisk at det kan være farlig for disse å bli sendt tilbake til sitt hjemland. I dag ryktes det raskt både til Afghanistan og andre muslimske land, om hvem som har konvertert til kristendommen, mener pastor Birger Wroldsen.

– Frp-leder Siv Jensen uttalte til Aftenposten i går at hun mener at konverteringen er et siste desperat tiltak for å få bli i Norge. Tror du at dette er det?

– Vi merker at det er mange som vil ha papirer fra oss, men det er vanskelig å si. Selv må jeg i hvert fall ha en god følelse, og vedkommende må ha gått i menigheten over lengre tid før i alle fall jeg døper noen, svarer pastor Birger Wroldsen.

Artikkeltags