- Ååå, det her var godt!

MYE ROS: Kokkene Vera Leinan (t.v.) og Torny Eilertsen var glade over at Knut "Kjeila" Johansen (t.v.), Elis Pedersen og de andre beboerne satte stor pris på mølja de fikk servert.

MYE ROS: Kokkene Vera Leinan (t.v.) og Torny Eilertsen var glade over at Knut "Kjeila" Johansen (t.v.), Elis Pedersen og de andre beboerne satte stor pris på mølja de fikk servert. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det haglet med lovprisninger av middagen på Mehamn helsesenter tirsdag. Endelig fikk beboerne fersk torsk, lever og rogn.

DEL

I forrige uke kunne Finnmarken fortelle at beboerne på Mehamn helsesenter krevde møljekalas. De hadde ikke spist ferskfisk, lever og rogn på evigheter, fortalte Elis Pedersen (87) og Knut «Kjeila» Johansen (76). Men onsdag kom den store dagen. Matlukta levnet ingen tvil om menyen da Finnmarken kom på helsesenteret.

Og gjett om det falt i smak! Middagsseansen var nesten som tatt ut av Otto Nilsens berømte vise «Julekveld i skogen.» Her fikk vi til de grader se at «..de gamle åt og koste seg...», som det heter i sangen. Flere ba om påfyll.

DEBATT: Spiser du mølje? Fisker du den selv?

Mye ros

Kokkene Vera Leinan og Torny Eilertsen fikk bare rosende ord for mølja de stelte i stand. De startet tidlig på dagen med å klargjøre de flotte råvarene de hadde fått fra Nordkyn Seafood. De skar filet av torsken, rogna ble forskriftsmessig pakket inn i matpapir og levra rensket.

Da fisk, lever og rogn kom på kok, spredte matlukta seg – og beboerne satte kursen mot spisestua. Det var ingen tvil om at man gledet seg til middag. Og måltidet ble akkurat som håpet.

Knut «Kjeila» Johansen og Elis Pedersen var skjønt enige om dette var godt. For Elis var dette årets andre møljemåltid. Etter Finnmarkens oppslag i forrige uke, kom nemlig hans søster på besøk med medbrakt mølje.

«Ei skam»

Ekteparet Mossa (85) og Wiktor Hansen (83) var skjønt enige om at maten var god. Men i motsetning til ektefellen spiser ikke Mossa lever. Utallige ganger har hun laget til mølje, men sjøl har hun spist bare ferskfisken. Det er noe av den beste maten hun kan få.

– Tenk at vi fikk ordentlig ferskfisk. Dette har jeg sett fram til, sier Mossa.

– Ja, jeg kan ikke huske sist jeg spiste ferskfisk og lever, legger Wiktor til.

Inger Ella Larsen (78) gledet seg like mye over maten som alle andre. Hun bor i omsorgsbolig og får ferdig middag dit når hun ønsker det, men noen ganger spiser hun på helsesenteret. Og med mølje på menyen, handler det om å være nærmest mulig grytene.

Inger Ella synes det er for galt at det så sjelden serveres ferskfisk.

– Det er rett og slett ei skam at vi som bor i Mehamn, skal spise frossenfisk fra Harstad. Det er nesten ikke til å tro at verden er blitt slik, sier hun. Men legger til at hun ikke klandrer de ansatte på kjøkkenet. Det er systemet det er noe galt med.

Innkjøpsavtale

Finnmarkens sak om den manglende mølja i Mehamn skapte stor interesse i Nord-Norge. Mange aviser brukte den på sine nettsider, og på Facebook har debatten gått varm. Det opprørte folk at pensjonistene i Mehamn fikk frossenfisk fra Harstad på middagsbordet, i stedet for å nyte godt av all ferskfisken som daglig bringes på land i fiskeværet.

Årsaken er innkjøpsavtalen kommunen har gjort med Servicenord i Harstad. Samme type avtale har de fleste kommuner, men man har forskjellige løsninger når det gjelder fisk i kystkommunene.

Kjøkkensjef Inger Lothe på Mehamn helsesenter sier hun aldri har fått kopi av avtalen, men at hun har fått den helt klare forståelse av at avtalen krever at fisken ble tatt fra Harstad. Derfor har beboerne kun et par-tre ganger i året fått ferskfisk. I januar og februar har de normalt hatt mølje et par ganger.

Misforståelse

– Jeg leste med stor interesse i Finnmarken at Vadsø tolker samme avtale på helt annet vis. At de kjøper ferske fiskevarer fra Kiberg, og kun de frosne fra Harstad. Dette skal jeg også gjøre heretter, hvis det er slik avtalen er, sier Lothe.

Allerede før Finnmarkens oppslag hadde hun forsøkt å få tak i ferskfisk og lever, men akkurat da var det ikke å oppdrive lokalt.

Rådmann Svein Tønnessen bekrefter at Vadsø tolker avtalen riktig.

– Vi har ikke kommunisert godt nok til helsesenteret hva avtalen innebærer. Kun det som Harstad kan skaffe, har vi plikt til å kjøpe der. Når de ikke kan tilby ferske produkter, og andre spesialvarianter, står vi fritt til å kjøpe hvor vi vil, sier Tønnessen.

Det er Knut «Kjeila» glad for å høre.

– Når det lages til slike avtaler, bør man tenke på hvor vi bor. Slik som i Berlevåg, der de kjøper all fisk lokalt. Sånn bør også Gamvik kommune gjøre når de fornyer avtalen, sier han.

Middagshvil

For «Kjeila» var det bare ett skår i gleden med møljemiddagen. Mens alle andre satte kursen mot rommene sine for etterlengtet middagshvil, måtte han til fysioterapeuten.

– Etter møljekalas er middagshvil obligatorisk. Og den blir ofte lang, sier gamvikværingen mens han triller av gårde i rullestolen.

Kompisen Elis er skjønt enig i at middagshvil er obligatorisk. Men først skal han ha seg en røyk!

Artikkeltags