(Finnmark Dagblad)

De drømte om en fremtid i Norge. Nå har 68 asylsøkere fra mottaket i Vadsø sett drømmene briste og reiser hjem frivillig.

– Dette livet er ikke noe godt liv. Drømmen har snudd til å bli et mareritt. Jeg vil heller reise tilbake til Somalia og være en fri mann, sier Maalim Issaq Mohamed (28).

Veldig frustrert

28-åringen fra Afrika sier han har kastet bort fire år av livet sitt med å vente. Han beskriver hvordan det føles å være en kasteball mellom offentlige myndigheter. Han sitter i en sofa på kontoret til asylmottaket i Oscarsgate og forklarer på engelsk hva han mener.

– Jeg får ikke lov til å arbeide og blir tvunget til å sitte uvirksom og vente på svar fra myndighetene. Man blir oppgitt og deprimert. Og frustrert. Veldig frustrert.

Vil bli noen

Maalim sier han er i sin beste alder og vil gjerne bidra. Nå har han bestemt seg for å reise tilbake til Somalia. Der har han lovnad om en offentlig jobb og sier han ønsker å bruke stønaden han får fra norske myndigheter til å utdanne seg.

– Jeg vil bli sivilingeniør. Jeg vil bli noe. En mann med arbeid og ære.

Avslått

På asylmottaket i Oscarsgate finnes 275 sengeplasser, 212 asylsøkere bor der nå. 84 av disse har fått avslag på sine søknader om opphold i Norge. 39 personer har fortsatt klagerett og kan få omgjort saken sin. For 45 andre er toget gått med endelig avslag fra myndighetene.

Nestleder på mottaket, Hilde Marie Meyer, sier de har vært med i prosjektet «Veien videre». Mottaket har fått ekstra midler for å kunne ha lengre og dypere samtaler med asylsøkerne.

– På den måten kan vi endre fokuset deres fra et opphold i Norge, som allerede er avslått, til en ny fremtid i hjemlandet. Det har gitt veldig gode resultater.

Meyer sier de ikke har hatt tvungen hjemsendelse på mange år. Nå har 68 av disse 84 akseptert frivillig retur.

– Dette er svært kostnadsbesparende for samfunnet, sier hun.

Tapte alt

Også Ahmed Mohammed (28) kommer fra Somalia. Han hadde valget mellom å bli kriger for Al-Shaabbab eller piratene i Adenbukta. I stedet satset han alt han eide og brukte 15.000 dollar på en dristig flukt til Europa. Nå anser han innsatsen som tapt.

– Jeg har bare vært her i ti måneder, men føler også at jeg har kastet bort tiden her. Nå vurderer jeg å reise tilbake for å stable et liv på beina hjemme.

Veien videre

Mohammed snakker svært godt engelsk og forklarer det med at han jobbet for en amerikaner som sjåfør. Han sier midlene han kan søke om vil kunne hjelpe han i gang med å kjøpe en taxi. Likevel vil han føle en hjemreise som en nedtur.

– Det er alltid kjipt å føle at man har tapt en innsats. Men jeg vurderer det heller slik at jeg har resten av livet mitt foran meg til å skape min egen lykke. Jeg har ingen andre å skylde på enn meg selv, sier han.