Gå til sidens hovedinnhold

53 år siden sist

Artikkelen er over 15 år gammel

VADSØ: Sist isbjørnalarmen gikk i Finnmark var så langt tilbake som 1953. Da gikk en stor, men avmagret bjørn gikk i land på Lille Ekkerøy 17 km øst for Vadsø.

(Finnmarken)

Avstanden fra bygdene Ekkerøy og Krampenes til Lille Ekkerøy er så stor at det var noe tilfeldig at verdens største rovdyr ble oppdaget. Brødrene Aksel og Ingvald Bogdanoff var på tur ut til laksenota i området da de oppdaget bjørnen. Og oppdagelsen førte naturlig nok til frykt for hva en sulten bjørn kunne forårsake av skader på sauer som tradisjonelt beitet på den frodige øya.

Samtidig var det klart at en gigantisk bjørn ikke kunne oppholde seg i området. Det ble derfor umiddelbart besluttet at bjørnen måtte avlives. Ingvald var soldat i Heimevernet, og hjemme hadde han et maskingevær. Karene fossrodde til land, Ingvald hentet geværet mens Aksel observerte bjørnens bevegelser.

Beretningen til NRK i ettertid levner ingen tvil om dramatikken. For avlivningsprosessen var langt fra ufarlig. Det var nemlig snakk om en svært sulten isbjørn som hadde vært uten mat i lang tid. Spekulasjonene om hvordan bjørnen hadde kommet inn i Varangerfjorden, var mange.

Mye tyder på at bjørnen hadde befunnet seg på et isflak som var brutt løs fra områder utrolig mange mil lenger nord. Vind og strøm førte den store bjørnen ut på en svært lang reise som altså skulle ende i Varangerfjorden.

Les mer om saken i PDF- eller papirutgaven av Finnmarken