362 meter over Ingøy

Artikkelen er over 16 år gammel

Den er godt synlig fra alle kanter, og er med sine 362 meter blitt et landemerke for alle som ferdes i området rundt Ingøy. Radiomasten som forsyner fiskerne med P1 er Skandinavias høyeste byggverk.

DEL
Ved foten av masta ruver den til værs på en måte som gjør at en nesten mister balansen når en ser rett opp. Et stort antall vaiere er med på å holde masta stabil, og hvert fundament som holder vaierne på plass stikker fem meter ned i bakken. Rundt hovedfundamentet løper det ståltråd 362 meter utover i alle retninger, noe som er gjort for å få et så stabilt signal som mulig.
– Man skal huske at disse radiosignalene går 1400 kilometer ut i havet, og radiosignalene skal være sterke og klare så langt ut som til Novaja Zemlja, forteller fagsjef ved Norkring, Ingar Johnsen.
Han har fulgt byggingen av Ingøymasta fra starten av, og tilfredsstillelsen er stor over å endelig konstatere at systemene fungerer.

(Finnmark Dagblad) – Det er klart at man blir personlig engasjert i et så omfattende prosjekt som byggingen av denne masta har vært. Selv har jeg levd og åndet for radiokommunikasjon i en årrekke, og føler det nesten som om masta er min egen lille baby, smiler Johnsen.
Det var i utgangspunktet fire valg for plasseringen av antennen, blant annet Rolvsøy, men at Ingøy til slutt ble valgt, hadde flere årsaker. Plasseringen langt nord mot storhavet var en forutsetning, dernest kom krav til en viss infrastruktur, man måtte nemlig ansette noen til å ha tilsyn med masta.

28 år gamle Linda Solheim bor på Ingøy, og er den som jevnlig sørger for å kontrollere instrumenter og utstyr, for deretter å rapportere tilbake til Norkring. Hun studerer til lærer via desentralisert utdanning, og lønna fra Norkring representerer et hyggelig tilskudd i en ellers slunken studentkasse.
– Jeg stortrives her oppe, sier Linda, som opprinnelig kommer fra Alsvåg i Vesterålen. Hun har imidlertid tilbrakt store deler av livet på Ingøy, noe som har gitt henne tilhørighet til området.
Hun har vært med under oppføringen av prosjektet, og det var naturlig for Norkring å gi oppsynsjobben til henne etter at byggeperioden var over.
– Jeg har fått all nødvendig opplæring, og deltidsjobben passer meg og min situasjon perfekt, sier hun innimellom samtalene med representantene fra Norkring, som er her oppe på sin årlige inspeksjonstur.
Knut Kjennerud fra Telenor Plus er den som har hatt ansvaret for det bygningstekniske, og han er ikke så rent lite stolt over spesifikasjonene på byggverket.

– Det å sette opp en slik mast i arktiske strøk stiller store krav til utstyret, men den er faktisk bygd for å kunne stå uten vedlikehold i 50 år. Dessuten skal den tåle vindkast på 65 sekundmeter, forteller Kjennerud, som i samme setning minner oss om at orkan styrke er 32 sekundmeter.
– Antennen har oppført seg eksemplarisk, forteller Ingar Johnsen. Det eneste han har å utsette, er en viss saltavleiring fra sjøluften som setter seg på trafoen som gir strøm til masta.
– Dette har medført en del gnistregn her ute når fuktigheten blir som verst, men det skaper uansett ingen problemer for signalstyrken, forteller han.
Finansieringen av Ingøymasta er det NRK og Fiskeridepartementet som står bak, og selv om signalene er beregnet på fiskere langt til havs, kan signalene tas inn over hele Finnmark.
– Uansett hvor man er i dette fylket, kan NRK P1 tas inn på mellombølgens frekvens 153 mhz, sier Johnsen. Selv om man er nede i en dyp dal, skal signalet være like sterkt og klart. Så om noen opplever et dårlig signal på FM-båndet, enten i bil eller andre steder, er det bare å bytte over til mellombølgen, avslutter ingeniøren fra Norkring.

Artikkeltags