17. mai er en festdag. Men én ting bør du passe på

TYVERIDAG: 17. mai byr på drømmeforhold for profesjonelle lommetyver; store folkemengder, trengsel og kø.

TYVERIDAG: 17. mai byr på drømmeforhold for profesjonelle lommetyver; store folkemengder, trengsel og kø. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nasjonaldagen er den dagen i året med flest anmeldelser av lommetyverier, ifølge politiet.

DEL

Mange har ventet lenge på 17. mai, og endelig er dagen her. Da er det svært kjedelig om profesjonelle lommetyver skulle komme til å ødelegge festdagen. Store folkemengder og mye trengsel er nemlig drømmescenarioet for dem, ifølge Tryg Forsikring. Og det er spesielt én ting lommetyvene er ute etter.

– 17. mai er en festdag, også for lommetyvene. Uansett hvor fin dagen er bør man ta sine forholdsregler mot å bli bestjålet. De som har opplevd det på 17. mai vet at det føles som en skikkelig festbrems. Det er helst mobiltelefonen tyvene de er ute etter, og metodene kan ofte være utspekulerte, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i en pressemelding.

Selv om de fleste av til vanlig bruker bankkort som betalingsmiddel, er kontanter i stort omløp på 17. mai. Det er gjerne kø foran minibankene, og barna får egne penger til å kjøpe pølser og is.

– Lommetyvene merker seg spesielt ut folk som opptrer distré og er uoppmerksomme, eller de som har det veldig travelt. Skjuler du pinkoden når du tar ut penger eller betaler med kort minsker sjansen for at de er interessert i deg, sier Brandeggen.

Slår til etter barnetoget

Statistikken forteller at de fleste tyveriene dreier seg om mobiltelefoner, helst de dyreste og nyeste modellene. De er nemlig lett omsettelige.

– Lommetyvenes metoder er forskjellige, men som regel skjer tyveriet fort og er så frekt utført at mange umiddelbart ikke forstår hva som skjer. Ofte skjer det like etter barnetoget eller ut på ettermiddagen. Da er man gjerne litt sliten, og lar seg avlede ved skubbing eller dytting. Noen har gjerne fått i seg litt alkohol også. På få sekunder kan proffe tyver slå til, og før du aner det er mobilen eller lommeboka borte, sier Brandeggen.

Mange knuste mobilskjermer

17. mai er også den dagen i året et stort antall mobiltelefoner går i bakken og blir skadet eller får knust skjerm. Forsikringsbransjen mottar årlig titusenvis av innmeldte erstatningssaker for mobiltelefoner, til en verdi av mange titalls millioner kroner. Mai er gjerne en av de verste månedene, ifølge Tryg Forsikring.

– Vi opplever en markant økning i skadde mobiler på 17. mai. Som oftest fordi folk bruker mobilen som kamera og mister den mens de står i folkehavet og forsøker å fotografere, eller blir skubbet i trengselen slik at mobilen går i bakken. Det ender som regel med knust skjerm, men i enkelte tilfeller får mobilen så mye juling at den ikke fungerer lenger, sier Brandeggen, og legger til:

– Tar man sine forholdsregler pleier det stort sett å gå helt fint, og vi ønsker at alle skal ha en trygg og god 17. mai.

Slik tar du forholdsregler mot lommetyveri:

  • Oppbevar alle verdisaker på trygge og lukkede steder i klærne.
  • Har du håndveske eller bag, sørg for at de er mest mulig lukket.
  • Berusede folk er mer utsatt for lommetyver.
  • Legg merke til folk som står unormalt nær deg i kø.
  • Har du mobil eller bankkort oppe må du ikke la deg avlede og miste de av syne Skjul pinkoden hvis du betaler med kort eller tar ut penger.
  • Ring politiet dersom du blir utsatt for lommetyveri og anmeld forholdet.
  • Ved tap av bankkort må du ringe banken straks og få sperret kortet.
  • Ved tap eller tyveri av mobiltelefon må du gå på politi.no og anmelde forholdet. Politiet kan også sørge for at mobilen blir sperret internasjonalt.
  • Med en reiseforsikring kan du få dekket tap av mobiltelefon ved tyveri eller skade utenfor hjemmet ditt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken