Nye Tana kirke i Samisk arkitektur

NY KIRKE: Ny kirke er i planlegging, nå ønsker artikkelforfatter at den skal ha samisk design.

NY KIRKE: Ny kirke er i planlegging, nå ønsker artikkelforfatter at den skal ha samisk design. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Se på nye Tana bru. Vakker samisk arkitektur. Nå planlegges ny Tana bru kirke, og derfor er det aktuelt å tenke på samisk arkitektur i deres ny kirkebygg. Samisk kultur er nå blitt mer attraktivt og er det originale i Tana kommune, og hvorfor ikke bygge et kirkebygg i gamme / lavvo design?! Tidenes mulighet til å bringe inn en ny attraksjon til Tana med mange muligheter!

Nye Tana bru kirke har siden 2013 vært under planlegging. En plan som jeg støtter, da sentrum vokser i Tana bru og at det vil være klokt å få en større og moderne kirkebygg i Tana sentrum. Arkitekt konkurransen gjøres i 2014 og en vinner tegningen kom, men med en fremmed arkitektur, og med en høy prislapp.

Kirken er en viktig plass som skal samle folket til glede og inspirasjon, og videre skal kirken gi aksept for alle folkeslag og kulturer. Tana kommune er en samisk finsk/kvensk og norsk kommune. I historien har det lokale samiske og kvenske blitt overkjørt av sterk fornorskning. Derfor ville det være av stor betydning hvis kirken kunne omfavne samisk og finsk design og arkitektur som er det opprinnelige i Tana.

Tana menighet oppnevnte i 2012–13 en arbeidsgruppe som jobbet med planlegging av nye Tana kirke. Det ble gjennomført en Arkitekt konkurranse på bygget og hvor en vinner kåres i 2014. Vinner tegningen av nye Tana kirke er sikkert valgt som vinner fordi at komité medlemmene mente dette ville var den mest moderne arkitektonisk bygget i konkurransen. De siste årene har menigheten samlet inn mye penger til ny kirken, og de jobber videre med saken, noe jeg støtter.

Men jeg har mange spørsmål til menigheten ang. arbeidsgruppas arbeids metoder. Hva var antallet og sammensetning i arbeidsgruppa? Antallet tegninger deltok i arkitekt konkurransen? Var det samer og kvener i gruppa? Var det samiske og kvenske arkitekter med i konkurransen? Hadde gruppa lagt føringer til arkitektur? Har vinner tegningen støtte i lokalbefolkningen? BYKIRKE til Tana bru? By arkitektur til Tana bru – er det klokt? Er planlagte ny kirken arkitektonisk passende til et kulturelt Tana? Har Tana menighet kulturell innsikt eller selvinnsikt? Jeg må si at vinner tegningen av nye Tana kirke ble en stor skuffelse for meg. Arkitekturen er støtende og upassende i mine øyne. Men jeg tenkte det er best å ikke engasjere meg i saken og ikke kritisere sine egne. Men nå er 6 år gått, og løpet er langt fra kjørt i saken. Mange er trolig som meg, skuffet og misfornøyde, men som snille borgere så snakker man ikke herrefolket imot.

Vi har da gode eksempler i Sapmi på god kirke arkitektur, som f.eks. Karasjok kirke, Lahpoluobbal fjell kirke, Jukkasjarvi fjell kirke, er noen gode eksempler at det kan blir vakre kulturell bygg som favner folkets tradisjoner.

Med dette oppfordrer jeg Tana menighet til å sende ut saken på en høringsrunde til bygdelagene og kommunestyret om deres syn på nye planlagte Tana kirke. Særlig synes jeg at følgende aspekter i kirkebygg saken må diskuteres grundigere; -Vinnertegningen, -Arkitektur, -Pris, og -Bruk og stell av Lokale kirkebygg. Skal det bygges ved Tana bru synes jeg at nye Kirkesalen tilknyttes til dagens menighetshus. Kirkesalen ville jeg bygd som en storgamme/storlavvo med glass i reahppen (toppen av gamme/lavvo), og med sterk lyskaster fra reahppen til himmels for mørketida. Ildsted med flerbruksmuligheter i senteret av gamma. Lyssøylen fra kirke-reahppen ville være en symbolsk og magisk attraksjon i seg selv i mørketida. Deler av kirkesalen og korridor til menighetshuset bygges i finsk tømmer. Dette ville gjøre nye kirken bli et estetisk, praktisk og økonomisk bygg med tre arkitekturer som representerer folket i Tana. Kirketårn er ikke noe man bruker mye penger på. Med et slikt konsept ville prisen ville være mye lavere, og da vil være penger i kassa til å vedlikeholde de mange lokale kirkene i kommunen. Auster Tana kirke trenger nå maling og vedlikehold. Man kan ikke bare stenge ned lokal kirkene og la kirkene forfalle.

Tana menighet er fin menighet, med mange fine folk i styr og stell. Mitt skriv er ikke et person angrep, men ment som et konstruktivt innspill i saken. Vi gjør alle så godt vi kan, tenker jeg. Men med mange gode råd lykkes planene.

Tana trenger jo flere attraksjoner, og et kirkebygg attraksjon er en mulighet her. Et type samisk identitetsbygg med Forsonings- og fredsarkitektur med brennende ild i arran/senter, og en mektig lyssøyle rett til himmels. Kan bli bra saker for Tana det!

Refererer derfor til Fjellvett regel 8. som sier «Vend i tide, ingen skam å snu!», og til skriftene som snakker om folkeslagene og å hedre de gamle stiene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken