Gå til sidens hovedinnhold

Nye tall sjokkerer: Slik jobber politiet for å ta dem

72 ungdommer i alderen 16 til 24 år ble tatt for å kjøre i ruset tilstand i Finnmark i 2020. Slik arbeider politiet for å ta dem.

For abonnenter

– Vi jobber målrettet og prøver å være på riktig sted til riktig tid. Altså vi er i områder der vi vet det har vært fester eller annen aktivitet knyttet til rus, forteller lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen.

I 2019 ble 58 ungdom tatt for kjøring i ruset tilstand i Finnmark og i 2020 hadde tallet økt drastisk. Det forteller Loretzen kan være årsaken til flere ting.

Les også

Så mange ungdommer ble tatt for å ruskjøre i 2020: – Det er jo skremmende

– Klarer å ta flere

– Vi har fått inn en del verktøy som lettere kan avdekke ruskjøring, noe som er veldig bra. Dette gjør også at vi nok kan ta langt flere enn vi har tatt tidligere. Vi har ikke grunnlag for å si at det har blitt lavere terskel for å kjøre i ruset tilstand, men at flere er tatt er nok en kombinasjon av flere ting, forteller han.

Han trekker fram dette med ny testing og at politiet er oftere ute enn tidligere.

– Det er jo selvfølgelig bekymringsfullt at det er så høye tall, likevel er det også positivt at vi har klart å ta 72 ruskjørere blant ungdommen. Vi har grunn til å tro at det er mørketall også, men vi jobber med å få redusert det. Vi er glad vi har tatt så mange, men vi skulle tatt flere også, forteller han.

LES MER: Bilen traff lyktestolpe før den endte i fjæra rett utenfor sentrum av Vadsø: – Jeg husker ingenting

– Er ikke greit selv om du ikke blir tatt

Han trekker også fram viktigheten av at folk i alle miljøer forstår konsekvensene av det å kjøre i ruset tilstand, og at det er viktig å snakke om konsekvensene dette kan ha.

– Det er viktig å nevne at selv om du ikke blir tatt av politiet, så er det greit å kjøre i ruset tilstand. Det er kjempeviktig at alle i alle aldere og miljøer tar en diskusjon rundt dette. Det er et enormt farepotensial i det. Du kan utsette deg selv og andre for store skader, eller i verste fall store tragedier som dødsfall, sier Loretzen.

UP er også på veiene for å ta både fartsyndere og folk som kjører i rus.

UP-sjef i Nord-Norge, Geir Martinsen, forteller at de tok 71 av dem som ble tatt i fjor.

Kommentarer til denne saken