Nye endringer i båtrutene gir dårligere kommunikasjonstilbud på Sørøya

Av
DEL

MeningerFor noen dager siden fikk vi via Facebook informasjon om ruteendring i bygderuta til Akkarfjord. Bygda har lenge slåss for bedre kommunikasjoner til byen, og i 2016 ble det på enkelte områder tatt litt hensyn til bygdas behov. Men det virker som at gradvis skal dagens rutetilbud innskrenkes, blant annet er lørdagsbåten innskrenket til tre måneder i året, og et båtanløp for passasjerer er også fjernet på onsdager. Nå kommer rederiet med nye opplysninger, med beskjed om at onsdagsbåten til og fra Akkarfjord, skal innom Hasvik før den går bygderuta mot Akkarfjord. Båten trenger i dag tretti minutter mellom Hammerfest og Akkarfjord – en tur innom Hasvik først betyr at reisetiden fra byen til Akkarfjord vil bli minimum fire timer.

Jeg er rektor ved Akkarfjord oppvekstsenter, og skolen har ofte brukt onsdagene til samarbeid med andre skoler i byen og til ulike aktiviteter, da båtrutene har vært mest gunstig for skolen og elevene på onsdager. Vi har planlagt høstens skolerute, som også innebærer at skoleunger skal kunne være sammen med andre klasser i byen på onsdager for å oppleve et større sosialt miljø og for å danne et nettverk allerede når de går på barneskolen. Vi har tilpasset timeplanen slik at lærer og elever kunne reise hver onsdag til byen og besøke en klasse hver i sitt trinn. Men de nye båtrutene via Hasvik fører til at våre planer ved skolen må legges bort, da det fører til at skoleungene ikke vil være i byen før tidligst klokka 11, og ikke er tilbake i Akkarfjord før klokka 17 om ettermiddagen.

Båtrutene til Akkarfjord er i dag meget mangelfulle, og det er umulig å dagpendle mellom byen og Akkarfjord. Men Akkarfjord oppvekstsenter har, på tross av alle ulemper, brukt onsdager for aktiviteter og samarbeid med byskolene. I Akkarfjord er det få elever, så samarbeidet vårt med andre skoler har vært meget viktig. Men nå har altså fylkeskommunen, på en ukes varsel, lagt om rutetilbudet slik at også denne muligheten for skolen og barnehagen i Akkarfjord er tatt fra oss.

Akkarfjord har de siste årene merket langt større trafikk til bygda enn tidligere, både fra turister, turfolk og håndverkere, og i sommer har passasjerer flere ganger blitt stående på kaia fordi båten har vært full. Men de nye rutene vil effektivt fjerne denne trafikken på onsdager – for hvem gidder å starte fra Hammerfest klokka 06:15 om morgenen, for først å dra helt til Hasvik, før man kommer til Akkarfjord fire timer seinere, hvis man er heldig med været?

Folk på Sørøya har ikke fått noen beskjed om disse nye endringene i båtrutene, og jeg synes det er meget beklagelig at man på denne måten blir fratatt muligheten til samarbeid mellom skoler, barnehager og fagfolk i kommunen. Akkarfjord er ei bygd med økt aktivitet på ulike områder, og jeg synes det er trist at man på denne måten gradvis er i ferd med å bygge ned det sparsomme båttilbudet vi har i dag. Dersom disse ruteendringen blir stående, uten at våre lokale politikere og ansvarlige reagerer, så lurer vi på hva fylkeskommunen finner på neste gang.

Jeg undrer meg hvordan man kan endre på båtruten midt i anbudstiden uten å ha gitt mulighet til høring. Akkarfjord og bygdene på Sørøya har tvert om behov for langt bedre rutetilbud enn man har i dag – men disse nye endringene i rutetilbudet på onsdager betyr at fylkeskommunen har alt annet enn distriktsutvikling i hodet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags