Seks nye navn er klare for Varangerfestivalen i august. Blant dem finner vi Hekla Stålstrenga, en booking festivalsjef Robert Lundgren tror vil gå hjem hos publikum.

– De er et meget etablert navn i Norge og spesielt i Nord-Norge. Deres tolkning av Ola Bremnes sin «Har du fyr» har nærmest blitt en nordnorsk nasjonalsang, sier han.

LES OGSÅ: Har jobbet i over ett år for å få dette til: – Det blir helt ekstremt bra

Favoritter vender tilbake

Men vel så populært er det muligens at de tyske festivalvennene i Rupert's Kitchen Orchestra kommer tilbake. De har stått på scenen tre ganger siden 2015, men var ikke i Vadsø i fjor.

– Folk har vært som gale for å få dem tilbake. Og at de i tillegg fyller gatene i byen med tysk diskofunk, det må man jo like, sier Lundgren.

 

I tillegg er svenske Östblocket med Nadin Al Khalidi, norske Sigurd Hole Trio og Benjamin Mørk klare for festivalen.

Førstnevnte band består av et timannsorkester som spiller svensk balkanmusikk, mens vokalisten Nadin Al Khalidi er fra Irak. Sigurd Hole er en av landets fremste jazzmusikere, mens Benjamin Mørk vil by på det festivalsjef Lundgren omtaler som musikalsk og visuell balsam for sjelen. Det skjer i form av en spesiell type minimalistisk pianomusikk, kombinert med elektronikk.

Gjentar suksess

I tillegg skal Vadsø jazzklubb by på en egenproduksjon under Varanger Sessions, nemlig Hommage til Allan, som ble skapt vinteren i fjor. Allan er den svenske visesangeren Allan Edwall, som i Norge kanskje er mest kjent som skuespilleren bak faren til Emil i Lønneberget.

– Konserten gjorde stor suksess på Vadsø jazzklubb i desember 2018, og nå har vi utvidet produksjonen sammen med Scene Finnmark, med trommeslager Tobias Solheim-Nilsen og fiolinist Ingrid Marie Willassen, forteller Lundgren.

Fra før er det kjent at blant annet Turbonegro, Hellbillies, Dagny, Vamp og ISÁK er klare for festivalen.