Gå til sidens hovedinnhold

Ny bru og nye muligheter til å minnes veiarbeid i Norges største fylke

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Finnmark som Norges største fylke, bød på spesielle utfordringer når veier skulle planlegges, stikkes, bygges og vedlikeholdes. Arbeidet i Statens vegvesen var viktig for svært mange arbeidere, ja, det var en del av oppdragelsen. Både i Rafsbotn, Alta og i Børselv, Porsanger, fikk unggutter høre: – Om du ikke oppfører deg gutt, får du ikke arbeid i Veivesnet!

Mange kvinner var dyktige anleggskokker og spredte kunnskaper om sunt kosthold.

Veiarbeidet, sammen med telegrafarbeid, har vært så viktig at det i mye større grad burde være en del av det museale arbeidet. Det finnes en liten samling i Hammerfest for telegrafvirksomheten. I Tana er det en samling anleggsmaskiner, fint restaurerte biler og annet som har vært brukt i veiarbeid. Ved veien opp til Pasvik finnes en fin samling hus som har tilknytning til veiarbeid. Lite er integrert i det offentlige og faglig forsvarlige museumsarbeidet.

Museumssamarbeidet, der Porsanger museum er med, fikk tilbud fra Statens vegvesen eller Mesta om å overta den gamle administrasjonsbygningen i Lakselv. Men bygget måtte fjernes, og det fant museet at man ikke hadde ressurser til. Nå står bygget gjemt bak en ny, diger plasthall, sanddunger, anleggsmaskiner og utstyr.

Bygget er av solid tømmer, pent bortglemt og med vakkert skifertak. Eksperter fra Norsk Folkemuseum har funnet alt treverk i utmerket stand. – Det er mulig bygget først ble reist i Målselv og flyttet til Lakselv i de første gjenreisningsårene etter krigen.

I forbindelse med de planene man har for knutepunktet Tana, bør det være mulig med en større innsats for veiarbeidshistoria. Nær den nye brua må det finnes plass til en museumsutstilling for Tana museum. Her kan veihistorien bli en viktig del, og Veivesenhuset i Lakselv en vakker administrasjonsbygning. Kanskje kan noe fra andre steder samles her på et faglig forsvarlig, levende og interessant Tana museumstun.

Kommentarer til denne saken