Sindre (17) og FpU går til motdemonstrasjon mot Nussir-demonstrasjon: – Det kan fort være at vi bistår politiet

FOR GRUVEPROSJEKT: - Vi trenger kobber for grønnskiftet i Norge, sier FpU-leder Sindre Kristiansen.

FOR GRUVEPROSJEKT: - Vi trenger kobber for grønnskiftet i Norge, sier FpU-leder Sindre Kristiansen.

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi vil også reagerer sterkt om noen tar i bruk sivil ulydighet mot gruveprosjektet, sier formannen til Hammerfest FpU.

DEL

Sindre Kristiansen (17) og Fremskrittspartiets Ungdom i Hammerfest reagerer på Nussir-motstanden, og vil kjempe for gruveprosjektet med en motdemonstrasjon til demonstrasjonene.

– Vi er i samtaler med medlemmer fra hele Vest-Finnmark. Det skal bli en motdemonstrasjon av noe slag, men vi har ikke helt bestemt oss for hvordan det blir. Til å starte med kommer vi nok til å dra på bedriftsbesøk til Nussir. Vi vil reagere sterkt om noen tar i bruk sivil ulydighet mot prosjektet, sier Kristiansen.

– Feilinformasjon

Han viser til Alta Fpu's leder, Emil Andre Taftø Thorstensen, når det gjelder ytterligere detaljer for motdemonstrasjonen.

Thorstensen sier at det er feilinformasjon som er bakgrunnen for Fpu's tiltak.

– Vi planlegger et bedriftsbesøk til Nussir hvor vi får informasjon og tar det derfra. Vi har lyst til å få fram hva som er hovedsaken med gruvedriften i Repparfjord, framfor feilinformasjonen fra demonstrasjon som har vært nå. Det er feil å drive demonstrasjon som går på faktafeil, sier han og viser til Auf i Finnmark.

– Hva slags feilinformasjon da?

– At det dumpes kjemikalier i sjøen. Det er helt motsatt, det skulle renses. Alle rapportene som kommer nå i siste tid sier at det kommer ikke til å skade havmiljøet, sier han.

– Kan være at vi bistår politiet

– Det er nevnt at FpU vil reagere ved sivil ulydighet. På hvilken måte da? Skal dere ta fram boltsaks om noen lenker seg fast?

– Det kan fort være at vi bistår politiet. Men vi skal se hva vi får lov til, slik at ikke vi også bryter loven.

Leder for Hammerfest FpU, Sindre Kristiansen, fremmer ellers at det er så mye positivt ved gruveprosjektet som oppveier det negative. Han mener motstanderes miljøstandpunkt er overdrevet.

– Prosjektet kommer til å gi en veldig positiv ringvirkning til Hammerfest og Kvalsund kommune, som vil gi vekst og utvikling også i framtiden. Det er så mye positivt ved dette som veier mer enn det negative. Vi trenger kobber, og miljøkonsekvensene blir ikke så store som det høres ut som. Vi har god tro på at Nussir kommer til å utføre driften med tiltak som reduserer de negative konsekvensene ovenfor miljøet.

AUF: – Forskere er enige i risiko

Finnmark AUF svarer på påstanden om feilinformasjon slik:

– Repparfjord er en unik nasjonal laksefjord. Å dekke havbunnen med gruveslam vil ødelegge bunnfaunaen som har bygget seg opp over lang tid. I utvinninga av kobber blir det tilsatt kjemikalier og det er blant annet disse som blir dumpet på havbunnen. Det er sant at vi ikke har all kunnskap om hva som vil skje, men det er også sant at forskere er enige i at risikoen er stor for at det blir å ha alvorlige konsekvenser for gytende torsk og laks. FpU sår tvil om hvor store miljøskadene vil være, og når det finnes tvil må man alltid la det komme miljøet til gode, og ikke risikere å drepe en hel nasjonal laksefjord, sier Silje Vollan Nilsen, AUF-leder i Finnmark.

LES OGSÅ: Innsikt: Hva skal egentlig dumpes i Repparfjorden

Artikkeltags