Gå til sidens hovedinnhold

«Nussir, en pioner i det grønne skiftet»

I kommunestyret denne uken stiller MDG, SV og Rødt spørsmål rundt tidligere vedtak fattet før kommunesammenslåingen mellom Hammerfest og Kvalsund. 

Finnmarksdebatten

For oss er det viktig å gå ut og si høyt at vi støtter prosjektet til Nussir, og at vi mener saken ikke trenger en ny behandling i nåværende kommunestyre.

Som politisk engasjert, og valgt inn i kommunestyret for første gang, ønsker vi å være med å jobbe med det nødvendige grønne økonomiske skiftet, og prosjektet til Nussir er en sentral del av å lykkes med dette i vår region. Kobber er et helt nødvendig metall for at vi skal kunne elektrifisere verden og få ned CO₂-utslippene så det monner.

LES OGSÅ: Planene er lagt, men de gir ikke opp kampen: – Må se på saken på nytt

Samtidig ønsker vi å være en stemme for Kvalsundungdommen. Bildet som har blitt, og blir tegnet i media er at «alle» ungdom er mot etableringen av Nussir. I Kvalsund har ungdommen engasjert seg i saken helt fra starten av, og mange er også positive til etableringen. Ønsket om å få komme tilbake til bygda er stort, og utvikling og vekst i bygda er avgjørende i den sammenhengen.

Vi mener at motstanderne av Nussir-prosjektet tegner et dystert bilde av prosessen bak behandlingen av saken. Saken har vært til behandling i 10 år. Gjennom alle forvaltningsnivåene fra kommunestyret og opp til og godkjent, av Kongen i statsråd.

Et faktisk dystert bilde er de ferskeste tallene for befolkningsutviklingen i Hammerfest. I 2020 flyttet 117 personer ut av kommunen vår. Skal vi ha folk boende i vår kommune er utvikling og interessante arbeidsplasser nødvendige. Vi ser at det kan ikke bli sagt nok at Nussir vil skape om lag 150 årsverk knyttet til sin egen drift, og rundt 200 arbeidsplasser i leverandørnæringen, i vår region.

LES OGSÅ: Skuffet etter møte: – Jeg synes det er for svakt. Vi burde være modigere

I tillegg til at vi nå vet at Nussir har flere nordnorske eiere og med det forsvinner ikke all kapitalen ut av vår region. Det andre dystre bilde er motstanden fra parti som SV, MDG og Rødt som slettes ikke har et fokus på hvordan utvikle Hammerfest kommune, og at vi trenger kobber for å nå klimamålene. Eller, de ønsker kanskje at noen andre, eksempelvis barn i Kongo skal ta støyten for at vi skal rekke togradersmålet?

I tiden Fremover vil vi se betydningen av kobber og andre lignende mineraler for å utvikle teknologi som reduserer klimautslipp. Gjennom Nussir kan vi i Hammerfest være med på å utvinne en stor forekomst som vil brukes til våre smarttelefoner, elbiler, solcellepaneler, kraftledninger og strøm, for å nevne noe kobber av det kobberet brukes til. La oss ikke glemme at gruven på sikt skal bli en helelektrisk gruve.

I Hammerfest Arbeiderparti tror vi på bruken av kobber for å nå klimamålene og vi tror Nussir blir en pioner på området.

Kommentarer til denne saken