Gå til sidens hovedinnhold

Norges Bank: Setter opp styringsrenten til 1,25 prosent

Artikkelen er over 1 år gammel

Norges Bank setter som ventet opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent. Det går mot en ytterligere økning i løpet av året.

[NETTAVISEN]: Det er den tredje rentehevingen på 10 måneder.

Dermed gjør sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank det ekspertene hadde regnet med. Styringsrenten i Norges Bank er innskuddsrenten til bankene i sentralbanken og gulvet i det profesjonelle rentemarkedet.

– Slik vi vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i løpet av året, sier sentralbanksjefen i en pressemelding.

Siden forrige renteøkning i mars, har for øvrig den viktige 3-måneders pengemarkedsrenten (NIBOR) steget fra 1,39 prosent til 1,51 prosent. Denne renten er en viktig referanserente for de flytende boliglånsrentene og bestemmes i stor grad av styringsrenten til Norges Bank

I samme periode har den tiårige norske statsobligasjonsrenten falt fra 1,65 prosent til 1,36 prosent, etter et markant fall igjen den seneste uken.

Nøyer seg med én?

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er en av økonomene som mener det er riktig å heve renten nå. Men hun tror Norges Bank gir seg etter en renteøkning til, og at den kommer mot slutten av året.

– Vi tror Norges Bank vil signalisere en mer forsiktig renteoppgang og nøye seg med en heving til. Norges Bank vil nok ikke være altfor bastant og si at det er slutt etter to rentehevinger, men vi tror de stopper på 1,50 prosent, sier hun til Nettavisen Økonomi.

Kommentarer til denne saken