Gå til sidens hovedinnhold

Sterke reaksjoner på vakttårn med nazisymboler i gågata: – Dette er smakløst og uverdig

Artikkelen er over 3 år gammel

Allerede søndag var det folk som reagerte på dette vakttårnet med hakekors som ble satt opp utenfor kinoen i gågata. Cato Rosseland på kinoen dekket til symbolet på nytt mandag morgen etter noen lunefulle vindkast under natten.

(Fredrikstad blad): Tre politikere ga alle uttrykk for at de ble kvalme av synet. For ved trappen til rådhuset passerte både gruppeleder Anita Vik (Frp), varaordfører Kari Agerup og gruppeleder Atle Ottesen (Ap).

– Kjente jeg ble kvalm og uvel når jeg så dette vakttårnet med nazisymbol lyste mot meg utenfor rådhuset i dag. Har nå skjønt at det er en kulisse til en film premiere i kveld, smakløst og uverdig plassering, skrev Anita Vik på Facebook mandag morgen.

Vik ga uttrykk for at det gikk et støkk i henne da hun kom gående mot rådhuset. For hun dro med en gang en linje til den ulovlige markeringen til Den nordiske motstandsbevegelsen foran rådhuset i juni i år.

 

Atle Ottesen og Rosseland havnet også i en ørliten disputt, ikke minst om hvordan man burde reagere på en rekvisitt.

Men Rosseland fikk vippet duken over kanten igjen og sikret den. Da var klokken 09.30 mandag formiddag.

Politiet henstilte

– Det startet søndag. Da fikk vi en henstilling av politiet om å dekke til de to symbolene. Det gjorde vi, men i natt hadde vinden tatt tak i det som pekte nordover. Så etter nye reaksjoner i rådhuset i morges, så måtte vi dekke det til igjen. Men vi tar det vekk når det blir rød løper i kveld, sa Cato Rosseland, nestkommanderende på Fredrikstad kino.

Han fikk hjelp av førstemaskinist Magne Kristiansen, og Rosseland klatret sju meter til værs og sikret den svarte duken.

I scenografien

– Dette er en del av scenografien til festen på den røde løperen i kveld, og fra mitt ståsted, så burde de som reagerer, også bedt om å få fjernet alle kinoplakatene. De har hakekors alle sammen, og er spredt over hele landet, mener Rosseland.

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen forstår at folk reagerer, men minner om at dette er en del av filminnspillingens rekvisitter.

– Vi har alltid fått låne noe av Harald til premièren, men aldri noe såpass stort, sier Jansen og sikter til de sju meterne.

I byhallen er det mer å se fra filmen.

Festen utenfor kinoen starter rundt klokken 18.30. Du kan se det direkte på FBTV.

 

Kommentarer til denne saken