Gå til sidens hovedinnhold

Slik så setteren Dråka ut etter jakten: - Har ikke råd til å miste noen på denne måten

Artikkelen er over 4 år gammel

Veterinæren var ikke i tvil. Det var ingen sand eller skitt i såret.

Tidlig lørdag dro Ottar Remmen fra Nordreisa på Kirkefjellet i følge med flere jegere. Hunden hans, den tre år gamle tispen Dråka, startet umiddelbart jakten, og la i vei i front.

- Vi slipper to og to hunder, og den andre går normalt og virker frisk. Men vi så at Dråka ikke var i slag. Da vi ropte på henne, kom hun inn, og ville ikke starte videre, forteller Remmen.

Da hunden kommer nærmere, ser de at hele høyre side er farget rød av blod. Skaden er på høyre forbein, men blodet har pisket opp i buken, og fortsetter å pumpe ut av såret.

-  Det er forsåvidt ikke uvanlig at hundene får seg et kutt, men blodet rant, og det kom i store menger, forteller Remmen.

Høy smerteterskel

Jegerne hadde heldigvis med seg førstehjelpsutstyr, og fikk stoppet den verste blødningen med teip og bandasje.

- Men det var bare å komme seg ned igjen så fort som mulig. Der og da så man ikke at hun hadde vondt, men disse hundene kan løpe langt, og har høy smerteterskel, sier eieren.

Da Dråka kom ned fra fjellet, var hun så redusert at hun måtte bæres.

- Veterinæren på Reisa dyreklinikk så med én gang at det var alvorlig. Hun blødde kraftig fra flere avkuttede blodårer, og hadde dype kutt i leddet. Akillessenen var kuttet tvers av.

Rene kutt

Årsaken var det liten tvil om.

- Veterinæren mente det måtte være glass. Det var helt rene kutt, og ingen skitt eller sand i såret, som de kan få hvis de kutter seg på skarpe steiner. Det er nokså sikkert glass hun har skåret seg på, sier Remmen.

Hvor det har skjedd, vet han ikke. Dråka har løpt langt, og glasset finner man neppe - med mindre man går rett på det. Remmen synes det er trist at folk kan la slikt ligge igjen i naturen.

- Man ser søppel og flasker overalt. Det er jo ren sløvskap av folk, men det er vel tungt å bære ned tomgods. Det kan jo ha ligget der lenge.

Må holdes i ro

Remmen driver Lundefjellets kennel, og har flere hunder i drift.

- Vi har fem engelsksettere, men vi har ikke råd til å miste noen på denne måten. Det er helt forferdelig, sier han.

For Dråka venter det seks uker med gips, men om hun blir som før, vet ikke engang fagfolkene.

- Hun ligger og hviler med plastkraven på. Det gjelder å holde henne mest mulig i ro, og ta tiden til hjelp. Akillessenen er det mest kristiske nå. Vi håper at det skal gå bra med henne, sier Remmen.

Kommentarer til denne saken