Omstridt oppdrettsanlegg utsatt for angrep: – Vi er skremt over at folk tyr til kriminalitet

HÆRVERK: Dykkere har hentet opp glass fra to av seks merder på Vedbotn. (Kniven er brukt som illustrasjon)

HÆRVERK: Dykkere har hentet opp glass fra to av seks merder på Vedbotn. (Kniven er brukt som illustrasjon)

Artikkelen er over 2 år gammel

Grieg har anmeldt grovt skadeverk som kunne ført til stor lakserømming.

DEL

Samfunnskontakt i Grieg Seafood, Roger Pedersen, sier til iFinnmark at noen har tatt skrittet med å ty til kriminalitet mot det nyetablerte anlegget i Vedbotn i Nordkapp.

Det har vært mye motstand mot anlegget i lokalbefolkningen.

LES OGSÅ: Fylkesmannen skrev at villfisk sannsynligvis blir utryddet. Det reagerer Grieg sterkt på

– I dag har vi anmeldt et forsøk på å skade anlegget vårt i Vedbotn. Vi registrerer at vi har funnet knust glass i to av de seks merdene. Forholdet oppdaget vi under røkting av fisk 4. oktober. Da registrerte de ansatte glass i håven de heiser opp fra bunnen. Torsdag fikk vi umiddelbart satt i gang dykking for å gjøre full sjekk av alle merdene for å se om vi finner mer, sier Roger Pedersen, som fikk rapporten for 30 minutter siden.

Anmeldt til politiet

Saken er i dag anmeldt til politimesteren i Finnmark.

– Vi er skremt over utviklingen saken tar. Vi har en fullt lovlig etablering i Vedbotn i tråd med kommuneplanen til Nordkapp og alle tillatelser er på plass. Vi er sjokkert over å se at det går fra å være protestaksjoner og folk som ikke setter pris på at vi etablerer oss til at man nå er i ferd med å begå kriminelle handlinger. Dette har det ikke vært sett mange tilfeller av i havbruksnæringen. Det samme miljøet som har vært aktivt imot etableringen har vært opptatt av miljøet og hensynet til miljøet rundt Vedbotn. Vi registrerer plutselig at det ikke bekymrer dem. Dette kunne bidratt til en rømming, sier Pedersen, som kan fortelle at det står 150.000 fisk i hver av merdene.

– Dette er en stor belastning for de ansatte som jobber der ute og nettopp er i gang. Vi i selskapet går rundt og lurer på om vi kan se for oss at det kommer flere angrep. Utryggheten dette skaper er ikke hyggelig for oss. Vi hadde sett frem til en spennende oppdrettshistorie i Vedbotn. Det vi håper er at de som har vært aktive imot denne etableringen registrerer at noen har tatt dette et steg videre og håper at folk nå går ut og tar avstand fra dette, sier Pedersen.

OMSTRIDT: Det har vært stor motstand mot oppdrettsanlegget i lokalbefolkningen.

OMSTRIDT: Det har vært stor motstand mot oppdrettsanlegget i lokalbefolkningen.

Forventer prioritet

Han forventer at saken gis høyeste prioritet fra politiet.

– Vi forventer at politiet tar tak i dette da det er svært alvorlig. Det kunne skåret hull i merden. Når vi belaster merden med utstyr og det er glass nedi der kunne det medført at det ble skåret hull i nota, sier Pedersen.

HÆRVERK: Dykkere har hentet opp glass fra to av seks merder på Vedbotn. (Kniven er brukt som illustrasjon)

HÆRVERK: Dykkere har hentet opp glass fra to av seks merder på Vedbotn. (Kniven er brukt som illustrasjon)

Han varsler nå overvåkning og strengere vakthold i området.

– Vi må skape trygghet for de ansatte.

– Hva tenker du om at folk går til slike skritt?

– Jeg håper at det er enkeltpersoner som opererer på egen hånd. Jeg tror ikke alle de som har vært fremme og har hatt synspunkter om saken stiller seg bak dette. Jeg forventer at de tar avstand fra det som nå skjer.

De ansatte bekymret

REAGERER STERKT: Roger Pedersen i Grieg Seafood er opprørt over hendelsen. – De ansatte er fortvilet, sier han.

REAGERER STERKT: Roger Pedersen i Grieg Seafood er opprørt over hendelsen. – De ansatte er fortvilet, sier han. Foto:

 

Han sier saken fortviler de ansatte.

– Å oppleve at noen i nattens mulm og mørke finner på faenskap for å skade arbeidsplassen din, det er ikke slik man vil ha det. I selskapet gjør vi det vi kan for å støtte de som jobber der ute, fastholder Pedersen.

– Kan det ha havnet i merden ved et uhell?

– Man må fysisk ut med båt for å kaste glasset. For oss er det helt utelukket at dette skulle ha havnet i de to merdene ved et uhell. Det er målrettet og gjort ved fullt overlegg. Det er det ikke i tvil om. Det er både flasker og annen type glass det er snakk om, sier Pedersen.

Magnus Nilsen, lensmann i Nordkapp sier han ikke kan kommentere saken på nåværende tidspunkt da den foreløpig ikke er havnet på hans bord.

iFinnmark.no følger saken!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken