– Oljeterminalen på Veidnes vil bli bygd

I 2013: Statoil bekreftet ilandføring og ordfører Kristina Hansen (t.h.) kunne juble. Nå mener hun at en oljeterminal er sikret.

I 2013: Statoil bekreftet ilandføring og ordfører Kristina Hansen (t.h.) kunne juble. Nå mener hun at en oljeterminal er sikret. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Energi- og miljøkomiteens behandling av Johan Castberg-feltet torsdag, varmer Nordkapp-ordførerens hjerte.

DEL

– Vi har jobbet for dette i flere år nå. Jeg er utrolig lettet og glad for at politikerne har hørt på oss og sett verdien av at ilandføring av oljen i Barentshavet er strategisk viktig for samfunnet, sier Nordkapp-ordfører Kristina Hansen i en pressemelding fra kommunen.

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget har torsdag behandlet sak om Johan Castberg-feltet. I en pressemelding fra Arbeiderpartiet heter det at de «har fått stortingsflertallet med på at det senest ved etablering av flere produserende felt i Barentshavet, skal bygges en ilandføringsterminal på Veidnes i Finnmark. Da skal også oljen fra Johan Castberg-feltet tas i land der».

Stortingsflertallet har nå bedt om at utredningene fra Barents Sea Oil Infrastructure om ulike løsninger for ilandføring skal legges fram for Stortinget i løpet av 2018.

På bakgrunn av store funn på Alta/Gotha-feltet og Wistingfeltet, sier Hansen at det kommer nye felt i Barentshavet ganske snart, og hun slår da fast at oljeterminal på Veidnes vil bli bygd.

– Nordkapp blir Norges nye oljekommune, sier hun i pressemeldingen.

Klart flertall

Av partiene i komiteen var det kun Miljøpartiet De Grønne (MDG) og SV som vendte tommelen ned.

– Det er et klart flertall for utbyggingen på Stortinget, sier Arbeiderpartiets oljepolitiske talsperson Hege Haukeland Liadal til NTB.

Castberg-feltet er det hittil største norske oljefeltet i Barentshavet, og forventede utvinnbare oljereserver er 558 millioner fat olje, som er såpass gigantisk at planen måtte innom Stortinget før den kan bli godkjent av Olje- og energidepartementet (OED).

– Oljeproduksjonen i Barentshavet skal komme folk i Finnmark til gode gjennom arbeidsplasser og styrking av lokalsamfunnene, sier Liadal

SV: – Uansvarlig

Naturvernforbundet mener Castberg-utbyggingen er en klimabombe og oppfordret Stortinget i april om å legge planene i skuffen, men ble altså ikke hørt. Også SV mener vedtaket er uansvarlig og at det i praksis sikrer økte norske utslipp mange år fram i tid.

– Det er helt utrolig at stortingsflertallet kritikkløst går inn for å øke norske utslipp av klimagasser tilsvarende mer enn de årlige utslippene fra 100.000 privatbiler. Klimaendringene er allerede i gang og det haster med utslippskutt, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB.

Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland mener på sin side det er spesielt at SV og MDG ikke ønsker en utbygging.

– Dette er to partier som ikke er fremmede for å bruke penger, samtidig vil de strupe den viktigste inntektskilden for staten. Castberg vil bidra med milliarder av kroner i inntekter, framholder han.

Johan Castberg-feltet

Statoil (nå Equinor) og lisenspartnerne leverte plan for utbygging og drift av oljefeltet Johan Castberg i Barentshavet, rundt 240 kilometer nordvest for Hammerfest, 5. desember 2017

Utbyggingsløsningen er en flytende produksjons- og lagerenhet tilknyttet et havbunnsanlegg. Totale investeringer til utbygging er anslått til i 47,2 milliarder kroner.

Utbyggingen er lønnsom ved oljepriser på over 31 dollar per fat, og estimert verdi er per i dag 74,2 milliarder kroner.

Forventede utvinnbare ressurser er anslått til 558 millioner fat oljeekvivalenter.

Produksjonsstart er ventet i slutten av 2022. Feltet har en forventet levetid på 30 år.

Rettighetshavere er Statoil Petroleum AS (operatør, 50 prosent), Eni Norge AS (30 prosent), Petoro AS (20 prosent).

Utbyggingsplanen er framlagt for Stortinget 10. april 2018, før den skal godkjennes av Olje- og energidepartementet.

I utbyggingsfasen vil prosjektet gi om lag 47.000 årsverk i norske bedrifter, fordelt over perioden 2017–2024.

I driftsperioden er vil Johan Castberg kunne gi 1.700 årsverk per år.

Kilde: NTB

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken