Gå til sidens hovedinnhold

Denne tanken redder uka for rundt 30 beboere på helsesenteret: – Det drypper ingenting fra kranene

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag er det fortsatt problemer med vannforsyningen i Honningsvåg. Kommunen må ty til spesialløsninger for å gi noen av innbyggerne vann.

Innbyggerne i Honningsvåg er mandag ettermiddag uten renset drikkevann på dag to. De fleste har fått vann (som må kokes) fra byens alternative vannbasseng, men fortsatt er høytliggende husstander uten vann i springen fordi vannpumpen er for svak.

Nordkapp helsesenter er blant dem som er rammet. Her har kommunen montert opp en portabel vanntank for å sikre de cirka 30 beboerne vann, ifølge fungerende rådmann Børge Grønlund i Nordkapp kommune.

– Det er mest prekært her: De har ikke vanntilførsel. Vi har kjørt ut en stor tank som vi fyller opp etter hvert med godkjent vann, sier han.

Spesialløsninger

At det er veldig tungvint på helsesenteret kan kokken Gunn Tove Pettersen skrive under på. Hun erfarer at lite på kjøkkenet fungerer uten vann, og de må koke sitt eget vaskevann.

– Det drypper ingenting fra kranene på sykestua. Det er veldig tungvint. Vi vet hvordan de hadde det i gamle dager, sier hun.

Kommunen tar for øvrig vare på brukerne i hjemmetjenesten ved at man kjører vann hjem til de enkelte brukerne som ikke har tilgang til vann i springen.

Øvrige innbyggere kan hente vann ved en av to vannstasjoner: Ved Nordkapp barnehage og brannstasjonen i sentrum.

Derfor tar det tid

Når vannforsyningen vil være i orden igjen avhenger av hvor lang tid teletinerne i bruddområdet bruker på å varme opp bakken i området hvor det må gjøres en gravejobb.

– Høyspenten ligger over vann- og avløpet. Det er årsaken til at vi må tine dette før vi kan gå i gang med graving.

– Det ligger tele på 1,6 meter, og det tines med 40 centimeter i døgnet. Det betyr at vi tidligst torsdag ettermiddag vil være i stand til å grave, sier fungerende rådmann.

(Artikkelen fortsetter under.)

 

Håper senest fredag

Når gravearbeidet kommer i gang vil det jobbes for fullt med å rette feilen i hovedvannledningen. Da vil de forhåpentligvis være ferdig senest fredag formiddag.

Helse og omsorgssjef Anne-Trine Elde i Nordkapp kommune opplyser at ingen av dere brukere lider som følge av vannproblematikken.

– Det er ikke første gang vi har utfordring med at vannet ryker. Våre cirka 30 sykehjemsbeboere blir ivaretatt på en god måte. Vi har god beredskap og gode rutiner, sier hun.

Alle enheter har fått drikkevann og vann til vask, stell og vannklosett.

Jobber med SiFi-anlegget

Situasjonen med at vannforsyningen fra SiFi-anlegget ikke klare å levere vann i springen til de høyestliggende områdene, kan ikke fungerende rådmann svare for på stående fot.

– Uavhengig av bruddet nå, jobbes det med å få en oversikt for å gjøre SiFi-anlegget til en fullverdig anlegg. Vannpumpene er en del av det, sier han.

 

Kommentarer til denne saken