Gå til sidens hovedinnhold

Mistenker ulovlig fisketurisme – vil at politiet og tollvesenet skal aksjonere

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå vil Nordkapp-ordføreren at skatteetaten, tollvesenet, arbeidstilsynet og politiet skal kikke i kortene til de som driver med fisketurisme i hennes kommune.

– Nordkapp kommune har fått tilbakemeldinger fra aktører i turistnæringen, at det finnes aktører innen fisketurisme i kommunen som driver sin virksomhet ulovlig. Disse rapportene går på at aktører ikke betaler skatt og merverdiavgift, det er arbeidsmiljørelaterte forhold, og at enkelte bedrifter systematisk legger til rette for uttak av større kvanta enn det som er lovlig å ta med over grensen. Det forteller ordfører Kristina Hansen til iFinnmark.

Hun sier at det er store, seriøse aktører i kommunen som har tipset henne om dette, og hun har fått flere tips over tid. Hansen viser også til at det ukentlig er meldinger om turister som blir stoppet i tolla med for mye fisk, så problemet er der.

– Og det gjelder nok ikke bare for oss i Nordkapp, men for flere andre kystkommuner, sier Hansen.

Ber om aksjoner

Dersom forholdene som er beskrevet stemmer, ser Nordkapp kommune svært alvorlig på dette, understreker ordfører Kristina Hansen.

Hun ber derfor etatene alene, eller samlet i en felles aksjon, om å gjennomføre kontroller av reiselivsbedrifter som driver turistfiske i Nordkapp kommune.

Hansen viser til at Nordkapp kommune er en stor reiselivskommune, der flere hundre tusen besøkende kommer til Magerøya hvert år. Mange av disse kommer for å drive turistfiske, og kjøper tjenester av flere titalls leverandører av slike produkter.

Undergraver næring

– At virksomheten drives lovlig er viktig for alle, da ulovlig virksomhet bidrar til å undergrave hele næringen. Lovlige bedrifter kan ikke konkurrere med bedrifter som ikke betaler skatt, og som ikke følger arbeidsmiljølovens bestemmelser. Dersom noen bedrifter bidrar til at kunder kan frakte mer enn tillatt kvanta selvfanget fisk ut av landet, er dette en undergraving av turistfiske som næring, og kan i ytterste konsekvens føre til at lokal fiskebestand overbeskattes, uttaler Hansen.

For øvrig ser hun behovet for bedre verktøy som regulerer fisketurisme i fremtiden, da dagens system basert på tillit dessverre fungerer svært dårlig.

Sjefene avgjør

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt sier at han ikke kan gå ut å love at det blir aksjoner mot fisketurimsebedrifter. Samtidig sier han på generelt grunnlag at etatene som Nordkapp-ordføreren har tilskrevet har «stående ordre» fra sine respektive direktorater om at de skal samarbeide på tvers av etatene for å avdekke slike ting som ordfører Hansen etterspør.

– Det blir opp til politimesteren og etatssjefene i de respektive statlige organene i Finnmark å avgjøre, om man vil gå til en samlet aksjon, sier Daae.

 

Kommentarer til denne saken