[Nordlys] Med datteren Sophia (15), mannen Alan og hundene Kitty og Lina, har Anne E. Haig forlatt sitt hjem og søkt tilflukt i ei ettroms leilighet i ei boligblokk i Fort Lauderdale, noen timer unna kystbyen Miami i Florida.

I 18. etasje venter de nå på orkanen Irma, som er på full fart mot kysten.

Da orkanen dreide mot Florida etterlot den seg død og ødeleggelser i Karibien. Irma har forårsaket den største nødevakueringen i amerikansk historie, ifølge New York Times.

Sju millioner mennesker er bedt om å evakuere hjemmene sine. Det er allerede rapportert om 25 døde som følge av orkanen.

Men Haig-familien har ikke dratt ut av bykjernen i Fort Lauderdale, selv om de har forlatt hjemmet sitt. Mange av vennene til Haig-familien har reist ut av byen med bil eller fly, mens Haig-familien har valgt å klatre i høyden.

Blir i Fort Lauderdale

Tromsøkvinnen har bodd i USA i over 20 år. Når Haig er på telefonen fra USA sitter de innendørs i ettromsleiligheten i boligkomplekset med 250 leiligheter. De fleste av dem er forlatt, men det er folk i rundt 60 av leilighetene.

– Vi er bedt om å evakuere, men det er ikke godt å vite hvor man skal evakuere til. Vi har venner som har kjørt i dagevis for å komme unna, men har havnet midt i stormens øye. Vi vurderte at å sitte i en bil, bli tom for bensin med barn og hunder, var noe vi ikke ønsket, sier Haig til Nordlys.

Bensinstasjonene i området er tomme for drivstoff. De fleste har bunkret og tatt med seg det de kan. Myndighetene ber folk om å trekke lenger inn i staten for å være trygge. Guvernøren i Florida ber helsepersonell melde seg og har varslet krisetilstand.

Orkanen var ventet å nå Florida Keys i 12-tiden amerikansk tid. Ifølge amerikanske medier har styrken blitt justert til nivå tre, etter at den var på nivå fem – det sterkeste – mens den herjet over Karibien, men den kan nå styrke fem igjen, skriver NASA på sine nettsider.

– Utenfor vinduene her er det helt folketomt. Bilene er borte fra parkeringstakene. Alt av løsøre rundt bassengene er låst inn. Butikkene er nå stengt, sier Haig.

– Og nå har vi fått beskjed om portforbud her fra klokken 16.

 

Båter som våpen

Fort Lauderdale er omtalt som USAs Venice – her er det elver og kyststripe med et yrende båtliv. Haig har sett at mange båter er dårlig fortøyde.

– De båtene som ikke er fortøyde, kan rive seg og bli et våpen mot resten av båtene, sier hun.

Det er vann på alle sider av der Haig til vanlig bor. De regner med at de er mest trygge i 18. etasje.

– Da slipper vi alle fall unna vannet om det blir stormflo. Det er et helt nytt bygg med stormbeskyttet glass. Men vinden har allerede nådd 45 miles per hour, som er det høyeste bygget tåler før store systemer må skrus av. Så nå går ikke heisene eller aircondition, sier Haig.

 

Hun har opplevd å miste taket på sitt eget hjem da orkanen Wilma herjet i oktober i 2005. Den ble 19. oktober klassifisert som en orkan-5 på Saffir-Simpson-skalaen.

– Den var på nivå tre da den var over oss, sier Haig.

– Stemninga blir piska opp

Haig mener de siste hendelsene med orkanen Harvey, som krevde 42 menneskeliv ifølge offisielle tall som NRK omtaler, og rammet delstatene Texas og Louisiana, vil måtte få konsekvenser for hvordan USA ser på menneskeskapte klimaendringer.

– Dette må få tankene i gang på at det har en sammenheng med klimaendringer, sier hun.

Anne Haig sier det er de som ikke har ressurser til å ta seg ut av byen, som er de mest utsatte i Florida nå.

– Myndighetene sier jo at du skal evakuere hvis du er i evakueringssonen, men det er ingen som kommer og ser at du har dratt. Kommunikasjonen med myndighetene er stort sett via media. Vi ser at det er lange køer utenfor evakueringshjem, og har hørt at det er fullt flere steder, sier hun.

– Her er det et delt økonomisk samfunn. Det er de som har lite som stort sett er tvunget til å dra til disse hjemmene.

Hun tror media er med på å piske opp stemninga.

– Jeg har bodd i Florida i over 20 år og har vært med på mange av stormene. Det verste er egentlig før den kommer, da piskes stemninga veldig opp, sier hun.

Guvernøren Rick Scott i Florida har advart mot å tro at stormen er over når vinden løyer. – Stormfloa kommer inn og den dreper deg, sier han til New York Times.

IRMA

* Irma er nedgradert til orkan i kategori tre, men kan ta seg opp igjen til fem før den treffer Florida.

* Irma er en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen, opp til 100 sekundmeter i kastene.

* Orkanen gikk inn over land i Karibia onsdag og rammet først øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.

* På Barbuda meldes det at så å si alle bygninger er skadd, og 60 prosent av de 1.400 innbyggerne er hjemløse.

* Orkanen raserte også Saint Martin, De amerikanske og britiske Jomfruøyene og flere småøyer i den nordøstlige delen av Karibia. Også den fasjonable ferieøya St. Barths har fått store ødeleggelser.

* Så langt er minst 25 mennesker bekreftet døde. Ti av dødsfallene er registrert i den franske delen av St. Martin og på Saint Barths, seks i britiske territorier i Karibia, fire på De amerikanske jomfruøyene, to på Puerto Rico, to i nederlandske delen av Saint Martin, Sint Maarten, og ett på Barbuda.

* Den amerikanske øya Puerto Rico ble ikke rammet direkte, men flere mennesker mistet likevel livet. Rundt 900.000 er uten strøm og 50.000 uten vann. Også Haiti, Den dominikanske republikk og Cuba slapp unna det verste været da orkanen gikk nord for øyene. Cubanske tjenestemenn melder likevel om store ødeleggelser nord i landet.

* Irma ventes å ramme Florida i helgen.

* Totalt sju millioner mennesker i Florida og andre delstater er bedt om å evakuere før orkanen rammer, noe som vil skje i løpet av søndag.

(Kilde: AP, AFP)