Innsamlingsaksjon har samlet inn over 100 000 kroner til drapsdømt transportlærling

DØDSULYKKE: 52 år gamle Hilde Martine Heika fra Lanes i Karlsøy kommune i en kollisjon mellom en personbil og et vogntog på Hundbergan utenfor Tromsø 16. mars i fjor.

DØDSULYKKE: 52 år gamle Hilde Martine Heika fra Lanes i Karlsøy kommune i en kollisjon mellom en personbil og et vogntog på Hundbergan utenfor Tromsø 16. mars i fjor.

Artikkelen er over 2 år gammel

- Mange er provosert over dommen, sier initiativtaker.

DEL

16. mars i fjor omkom 52 år gamle Hilde Martine Heika fra Lanes i Karlsøy kommune i en kollisjon mellom en personbil og et vogntog på Hundbergan utenfor Tromsø.

Bak rattet på vogntoget satt en nå 21 år gammel kvinne. Hun ble tiltalt for uaktsomt drap etter den tragiske ulykken.

Da saken gikk for tingretten i sommer, ble hun frifunnet for den mest alvorlige tiltalepunktet, men dømt til 30 timers samfunnsstraff.

Påtalemyndighetene anket, og i februar gikk saken for Hålogaland lagmannsrett.

Dømt til fengsel

Før helga falt dommen: Kvinnen ble dømt til 90 dagers fengsel, retten til å ha førerkort i tre år og til å betale 125 00 kroner til hvert av Heikas tre barn.

Kvinnen må også betale 50 000 kroner i oppreisning til en sjåfør som satt i bilen bak Heika og også ble skadet i ulykken.

Nå har en Facebook-gruppe som kaller seg «Jompa’s Truckers Club!!!», som i hovedsak består av yrkessjåfører, startet en innsamlingsaksjon til inntekt for den 21 år gamle kvinnen.

Målet til gruppa er å samle inn 500 000 kroner.

Hundrevis har bidratt

Mandag ettermiddag har gruppen samlet inn 82 000 kroner, fordelt på 413 givere.

Tirsdag klokken 15.40 er det samlet inn 106 800 kroner fra 547 givere.

- Vi er mange i bransjen som er veldig provosert over dommen. Det er utrolig at en lærling må stå til ansvar alene mens både opplæringskontor og transportbedriften går fri. Hvem tør å bli lærling i transportbransjen når man kan ende opp som en gjeldsslave resten av livet?, skriver gruppen som står bak innsamlingsaksjonen.

- Vi ønsker å hjelpe lærlingen når det ikke det er et fungerende rettsvern og ansvarsrett for lærlinger i transportbransjen, skriver de også.

Nordlys har ikke fått tak i initiativtaker Per Aslak Luuso. Det har iTromsø, som omtalte innsamlingsaksjonen først.

- Det er mange som er forbannet over dommen mot henne. Det er noe alvorlig galt med systemet når en lærling kan havne i et sånt uføre som hun har havnet i her, sier Lusso til iTromsø.

- Strider med folks rettsoppfattelse

Robert Aksnes er forsvarer for den kvinnelige yrkessjåførlærlingen.

Aksnes forteller at hans klient er gjort kjent med innsamlingaksjonen som pågår.

- Jeg tror dommen strider litt med den allminnelige rettsoppfattelsen, og at folk reagerer på at en lærling skal behandles så strengt, sier Aksnes til Nordlys.

Han forteller at 21-åringen tar dommen veldig tungt.

- Lagmannsretten har lagt til grunn en streng aktsomhetsnorm, hvor de mener hun har opptrådt uaktsomt for å ikke ha overprøvd instrukser hun har fått fra arbeidsgiver. Derfor vil vi lese denne dommen grundig, med tanke på å vurdere å anke til Høyesterett, sier Aksnes til Nordlys.

Forbund har bidratt

Ifølge iTromsø er Transport og logistikkforbundet av bidragsyterne til innsamlingsaksjonen.

Vi har fulgt saken fra ulykken skjedde. Vi mener alt som er gjort i utgangspunktet er feil. Denne saken skulle vært mye bedre fulgt opp fra arbeidsgivers og opplæringskontorets side, sier generalsekretær Svein Furøy til avisen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken