SV-topp skjeller ut regjeringa på Facebook: - Drittsekker

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Torgeir Knag Fylkesnes synes lite om Erna & cos bidrag til samenes store jubileum.

DEL

"Drittsekker!"

Det er den noe utenomparlamentariske ordbruken om regjeringen fra stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Utskjellingen skjedde på hans Facebook-side lørdag, og årsaken er en relativt kort passus i revidert nasjonalbudsjett som ble presentert tidligere i mai.

Gir og tar

Budsjettposten gjelder en stor samisk jubileumsmarkering til neste år. Det kan på et vis sammenlignes med det storstilte nasjonale grunnlovsjubileet i 2014 når det på Samefolkets dag 6. februar 2017 skal feires at det er 100 år siden samene for første gang samlet seg til et landsmøte.

Det skjedde i Trondheim 6.-9. februar 1917, og er bakgrunnen for valget av denne datoen til samenes nasjonaldag.

Det skriver Nordlys.

Regjeringen bevilger totalt fire millioner kroner til den store jubileumsmarkeringen i Trondheim. Det Fylkesnes reagerer på er at regjeringen gir med den ene hånda, og tar med den andre.

Tar fra høyskole

I utgangspunktet var bevilgningen på tre millioner kroner, men regjeringen foreslår i revidert budsjett å øke med én million. Disse pengene henter de fra tilskuddet til Samisk Høgskole, som dermed får redusert sine budsjetter.

- Det er helt spesielt. Grunnlovsjubileet ble ikke finansiert ved kutt hos Universitetet i Oslo for å si det slik, uttaler Fylkesnes. 

På Facebook skjeller han ut regjeringen:

- "Raus" som regjeringen er så bidrar de med 1 million, som tas direkte fra Samisk høgskole. Drittsekker! skriver han.

Det er en ordbruk han står for.

- Dette er bare det siste eksempelet i en lang rekke saker der regjeringen har behandlet det samiske folket skikkelig dårlig. De har rett og slett vært noen drittsekker overfor samene, og jeg er bekymret og forbannet, sier Fylkesnes til Nordlys.

Nedprioritert

Han viser til at samiske museer og bibliotek er holdt utenom den nasjonale satsingen på disse feltene. Han mener bevilgningene til Sametinget i realiteten er kuttet, og han frykter for framtida for det sør-samiske språket etter at den eneste skolen som underviser i språket ble besluttet nedlagt.

- Vi burde sett en mobilisering for samisk språk og kultur fra regjeringens side, men den uteblir. I stedet ser man svekkelse og kutt, uttaler Fylkesnes.

- Spesielt

Statssekretær i Kommunaldepartementet, Per-Willy Amundsen (Frp), reagerer på språkbruken.

- Det er spesielt å bruke den slags ekstremt sterke uttrykk, og det gjør det vanskeligere å ta han seriøst, mener Amundsen.

Amundsen vil ikke uttale seg om disponeringene som er gjort i selve budsjettet.

- Men dette er revidert nasjonalbudsjett med bare mindre justeringer. Kanskje bør han vente til selve statsbudsjettet kommer før han karakteriserer regjeringen.

Mulig erstatning

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) synes heller ikke om Fylkesnes' ordvalg.

- Det passer seg ikke helt for en som sitter i landets nasjonalforsamling.

Korsberg sier at selv om Samisk Høgskole nå mister én million, så er det fortsatt mulig at dette erstattes når statsbudsjettet for 2017 kommer til høsten.

- Et kutt i revidert nå betyr ikke nødvendigsvis at det vedvarer i 2017. Det kan rettes opp igjen, og skoleåret begynner jo ikke før høsten 2017.

Artikkeltags