Gå til sidens hovedinnhold

«Den 12. mann» går så det suser: – Det er mildt sagt overveldende

Artikkelen er over 3 år gammel

Bare tre dager etter den ordinære premieren av «Den 12. Mann» har over 107.000 personer sett filmen på kino landet over.

Nå sammenlignes den historiske actionfilmen om motstandsmannen Jan Baalsrud og de som reddet ham, med andre storproduksjoner som «Kon Tiki», «Kongens nei» og «Max Manus».

Viktig tematikk

Tromsøartist Aggie «Frost» Peterson spiller selv en viktig rolle i filmen, og hun sier hun synes det er artig at den har slått sånn an. 

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye over det – jeg syns bare det var kjempeartig å få være med! Men jeg tenker det er en historie mange har lyst til å se. Det er jo én ting at den har fått gode skussmål, men den har også en viktig tematikk. 

Hun trekker fram at det i nord er mange som kjenner noen som har vært involvert i filmen eller i historien, og at det også kan vekke interesse hos publikum. 

– Jeg tror mange i Nord-Norge fikk stolte hjerter da de så filmen, og det er veldig hyggelig, legger hun til. 

Får ros

Selv har hun fått flere hyggelige meldinger over sosiale medier. Det setter hun stor pris på: 

– Det er veldig koselig. Det er ofte folk som sier de syntes det var en bra film. At den er spennende, rørende og sterk. 

– Har du tenkt noe på en skuespillerkarriere i framtida? 

– Hehe. Det var jo ikke veldig planlagt, dette her. Men hvis det er castinger som passer, så kanskje? Jeg har gjort litt TV før, da jeg jobba i NRK U som programleder på begynnelsen av 2000-tallet. Det var veldig gøy! 

Viktig for kulturfeltet

«Den 12. mann» hadde et budsjett på 64 millioner kroner, og ble spilt inn på Sommarøya og. Peterson har også en til ting på hjertet rundt filmen med et budsjett på 64 millioner kroner: 

– Det er viktig å se hvordan denne filmen bidrar til filmproduksjon og kulturfeltet i Nord-Norge. Når en så stor produksjon blir spilt inn i nord, kan det gå over til musikkfeltet, kostyme, produsenter og lyddesign! Det er viktig at det gjøres store produksjoner her oppe, og det bidrar til profesjonalisering av hele feltet. Det er mange, mange som er involvert i film. 

Kan nå 200.000

Regissør Harald Zwart er også meget fornøyd med de gode publikumstallene. Til NRK sier han at han har tro på at filmen kan bli sett av rundt 200.000 om kort tid.  

– Det er jo mildt sagt overveldende. Folk som har sett filmen forteller at de er rørt, de er slitne, og de er stolte over å være norske. Filmen får folk til å spørre seg selv hva slags menneske de egentlig er, sier Zwart videre til NRK. 

 

Kommentarer til denne saken