Er det intelligent liv der ute? I 2042 får vi kanskje svaret – takket være Eiscat-anlegget på Ramfjordmoen i Tromsø.

Den internasjonale forskningsorganisasjonen Messaging Extraterrestrial Intelligence International (METI) sendte i oktober ut en melding fra EISCATs radioantenne på Ramfjordmoen til Luytens stjerne. Luytens stjerne er en del av stjernebildet Den Lille Hund.

Men vi kan ikke vente svar med det aller først. Den lille dvergstjernen ligger 12,43 lysår unna Ramfjordmoen, så eventuelle mottakere på Luytens stjerne vil tidligst få beskjeden tidlig i 2020. Og siden beskjeden skal besvares, tar det like lang tid tilbake.

Beskjeden ble sendt ut på to frekvenser over tre dager. Den inneholdt en matteleksjon og 33 korte musikkstykker fra musikkfestivalen Sonar, skriver Daily Mail.

Sonar er for øvrig en festival for elektronisk og eksperimentell musikk.

Luytens stjerne, som også går under navnet GJ 273, er en rød dvergstjerne som har to såkalte eksoplaneter i bane rundt seg. En eksoplanet er planeter som går i bane rundt andre stjerner enn solen og tilhører derfor et annen solsystem.

– Dette er prototypen for hva vi kommer til å måtte gjøre hundre, tusen, eller en million ganger, sier president Douglas Vakoch til Space.com.

Forskere sendte beskjeden mot stjernen GJ 273, også kaldt Luytens stjerne. Dette er en rød dvergstjerne som har to eksoplaneter i bane rundt seg. En eksoplanet er en planet innenfor den beboelige sonen. Altså: Den kan ha liv.

– Den stor suksessen vil først om komme om 25 år fra nå, hvis noen husker å se etter et svar.

Men allerede nå har METI fått et svar – fra den verdensberømte britiske fysikeren Stephen Hawking. Og han er ikke begeistret. Til Daily Mail sier han blant annet:

– Hvis utenomjordisk vesener besøker oss, vil utfallet fort kunne bli som da Columbus gikk i land i Amerika, som ikke gikk bra for de innfødte amerikanerne.

Det skremmer ikke METI, som satser på å gjenta prosedyren i april, men da via to andre frekvenser.

Luytens stjerne er ikke tilfeldig valgt. Avstanden til jorda er ikke avskrekkende, og den har to potensielt beboelige planeter.