Forlot båten i havna og satte seg på Hurtigruten: – Det er helt sinnssykt

En mann forlot denne båten i havna i Svolvær, før han satte seg på hurtigruta tilbake til Helgeland.

En mann forlot denne båten i havna i Svolvær, før han satte seg på hurtigruta tilbake til Helgeland. Foto:

Havnesjef Ole Osland i Vågan har sett seg lei på at folk bruker havna i Svolvær som «gravplass» for gamle og forlatte båter.

DEL

Lofotposten: Båten som ligger i havna ved Torshavn i Svolvær er den sjette som er forlatt siden Osland ble havnesjef i kommunen for to år siden.

Historien bak det siste tilskuddet på båt-stammen er både spesiell og bisarr. Ifølge havnesjefen hadde båten Bø i Vesterålen som hjemmehavn, før en mann fra Helgeland kom for å overta båten gratis. Det var Våganavisa som først omtalte saken.

– Han skulle gå båten hjem til Helgeland, men på veien har han forstått at dette var en dårlig båt. Han førte den derfor inn til Svolvær, tømte den, og satte seg på hurtigruten tilbake til Helgeland, sier en mildt sagt oppgitt Osland til Lofotposten.

Etter mye om og men klarte Osland å spore opp mannen som hadde overtatt båten, men det løste ikke problemet.

– Det strides om hvem som eier den, og hvem sitt ansvar det er. Det er ingen som vil vedkjenne seg denne båten, og der står saken nå. Det er akkurat det samme som hvis jeg har en utrangert buss, skrur av skiltene og forlater den langs veien, tordner havnesjefen.

Båten, som er i svært dårlig forfatning og tar inn vann, har verken navn eller andre registreringsmerker. Havnevesenet har sett seg nødt til å installere en pumpe i båten for å unngå at den synker ved kai.

– Både mannen fra Bø og mannen fra Helgeland har sluttet å svare telefonen når vi ringer. Dermed må jeg gjennom en ny runde med arbeid og pålegg om vi ikke klarer å finne en løsning. Det er helt sinnssykt. At folk kan oppføre seg på en slik måte er galskap, sier Osland.

Havnesjefen vil nå forsøke å ansvarliggjøre eieren av fartøyet.

– Hvis ikke eieren forstår at han er ansvarlig og gjør tiltak vil vi måtte foreta rydding på vedkommendes regning. Denne båten er så stor at man kan ikke ta den på land og kjøre den til LAS. Den må kappes opp. Jeg har slett ikke tenkt å gi meg, for å si det slik. Dette er et tilbakevendende problem. Folk må bruke hodet, slår han fast.

Båten har verken navn eller andre kjennemerker.

Båten har verken navn eller andre kjennemerker. Foto:

Artikkeltags