Aili vil stoppe fjelloven

Oslo  20171206.
Sametingspresident Aili Keskitalo holder en appell foran Stortinget der den samiske kunstneren Máret Ánne Sara har stilt ut kunstverket Pile o´Sápmi bestående av 400 reinhoder. Samtidig møter broren hennes, den unge reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta, sin tradisjonelle kultur. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo 20171206. Sametingspresident Aili Keskitalo holder en appell foran Stortinget der den samiske kunstneren Máret Ánne Sara har stilt ut kunstverket Pile o´Sápmi bestående av 400 reinhoder. Samtidig møter broren hennes, den unge reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta, sin tradisjonelle kultur. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sametingspresident Aili Keskitalo vil stoppe innføringen av fjelloven i Troms og Nordland. Forrige uke møtte hun kommunalminister Jan Tore Sanner.

DEL

Lokal forvaltning i Nordland og Troms var en av sakene de to skulle ta opp, melder  NRK.

– Vi har vært veldig tydelig fra Sametinget sin side om at vi ikke kan akseptere at man hopper bukk over oppfølgingen av Samerettsutvalgets innstilling for akkurat disse områdene, sier Keskitalo.

I dag er det Statskog som forvalter statseid grunn i Nordland og Troms. En alternativ modell er fjelloven, som i dag bare gjelder i Sør-Norge, og som sørger for at lokale krefter bestemmer over land og vann på statseid grunn.

Det tredje alternativet er Samerettsutvalgets innstilling som ble levert for 10 år siden, men som aldri har blitt politisk behandlet. Den foreslår forvaltning etter fjellovens prinsipper, men der fylkeskommunene og Sametinget er grunneiere.

– Skal noe gjøres med forvaltningsordningen, kan man ikke bare overse samiske rettigheter. Vi forventer anerkjenning av samiske rettigheter og vil være med å vurdere hvilke forvaltningsordninger som er aktuelle, sier presidenten.

Artikkeltags