Gå til sidens hovedinnhold

Kong Pusur er død – her er tronarvingen: – Det har vært rørende og litt uvirkelig å lese alle meldingene

Artikkelen er over 3 år gammel

Da kjendiskatten døde, sendte flere tusen fans over hele verden sine kondolanser. Nå hilser de Pusur JR velkommen.

NORD-NORGE

[Nordlys]: - Facebook-kontoen krasjet på grunn av pågangen. 130.000 mennesker fra hele verden var inne og leste saken om Pusurs død. Det var nesten uvirkelig, sier matfar Hans Halden fra Nordreisa.

Katten Pusur ble et fenomen på sosiale medier. Kattens refleksjoner - ført i pennen av matfar Halden - har vekket enorm interesse. Da katten nylig fylte 15 år kom det inn 900 brev og postkort fra hele verden.

LES OGSÅ: Kjendiskatta fra Sørkjosen fikk nylig 800 bursdagshilsener fra hele verden. I går døde han

Drøyt to uker senere var det slutt. Pusur hadde kreft i bukspyttkjertelen og døde på dyresykehuset i Tromsø.

- Utrolig trist dag

- Det var utrolig trist, men det var ingen vei utenom. Sykdommen hadde spredd seg, og det var riktig å la min gode venn slippe å lide, sier Halden

Det ble slutten på ett kapittel i historien, men et nytt er allerede påbegynt.

- Folk har skrevet og nærmest tryglet om at vi må videreføre Pusur, og Pusur JR står klar til å overta. Han har levd sammen med Pusur og meg i to år, og har fått god opplæring. Nå overtar han tronen etter sin forgjenger. Han har allerede hatt sin første ytring på FB, og i neste uke tenker jeg det blir et formelt tronskifte. Pusur er død, leve Pusur, sier Halden.

 

Vil redde dyr i trøbbel

Pusuruniverset består av flere FB sider: Huskatta Pusur, Pusurs kattevenner og Forente Poter.

Det siste er en hjelpeorganisasjon for katter i nød, og i bunnen av hele Pusur-prosjektet ligger det en omsorg for dyr i trøbbel.

Pusur den første var ei katt som trolig ville blitt avlivet dersom den ikke hadde fått et nytt hjem. Pusur JR, som nå skal overta stafettpinnen, vokste opp som hjemløs i Stavanger.

Dyrevenner tok hand om den. Halden fant den via internett,  og katten fikk et nytt hjem i Nordreisa. Han reiste selv ned for å hente den.

Omsorg for hjemløse

- Hjemløse katter har det skikkelig vondt. Det er et kjempeproblem, sier Halden.

- Det er to sider ved dette prosjektet. Det ene handler om dyrs velferd. Det andre er den betydningen dyr, og kanskje spesielt katter, har for eiernes velferd. De tilbakemeldingene Pusur og jeg har fått og den voldsomme interessen dette prosjektet har generert forteller om at man her har truffet en nerve. Det har vært rørende og litt uvirkelig å lese alle meldingene om hvor mye Pusurs virke har betydd for mennesker. Det er utallige historier om folk som forteller om at den rare arktiske huskatten og hans skrå blikk på verden har hjulpet dem i livene sine, sier Halden.

Pusur den første ble begravet i hagen under en enkel, men høytidelig seremoni sist fredag. Katten ble stedt til hvile i yndlingspleddet, med ei pusurtopplue matfar hadde fått i gave, et rødt hjerte, og ei strikket mus.

 

Kommentarer til denne saken