Nok reversering. På tide å snakke om utvikling

Møtes: Representantskapet i Troms og Finnmark Ap møtes i helga. De bør bruke minst mulig tid på snakk om reversering og heller fokusere på hvilke tjenester de skal tilby innbyggerne. Her fra et tidligere representantskapsmøte i Finnmark Ap.

Møtes: Representantskapet i Troms og Finnmark Ap møtes i helga. De bør bruke minst mulig tid på snakk om reversering og heller fokusere på hvilke tjenester de skal tilby innbyggerne. Her fra et tidligere representantskapsmøte i Finnmark Ap.

DEL

UkesluttI helga er det representantskapsmøte i Troms og Finnmark Ap. Når Ap-høvdingene skal komme sammen, blir det ofte baluba, og lørdagens møte blir neppe noe unntak. En del sentrale spørsmål skal drøftes, blant annet om partiet skal søke om oppløsning av den nye regionen allerede i første fylkestingsmøte.

Den såkalte divisjonsmodellen er et annet stridstema i Arbeiderpartiet, hvor krefter med utspring i et lite miljø med aksjonister, forsøker å påvirke sentrale partifolk til å kaste modellen. Det vil i så fall være et ufint angrep på den gode og balanserte jobben som er gjort i fellesnemnda, under til dels svært vanskelige arbeidsforhold og tidspress.

Det begynner å bli ekstremt trøttende å høre det samme budskapet om og om igjen fra disse destruktive kreftene som ikke ønsker befolkningen i Troms og Finnmark vel. Hele ordskiftet går ut på reversering, sabotasje, trass og ukvemsord. Det gjør at det allerede ligger mørke skyer over det nye fylket, før det i det hele tatt har kommet i funksjon.

Er det ikke på tide å kanalisere energien et annet sted, mot noe mer utviklende og fremtidsrettet? Det å søke en oppløsning av det nye fylket allerede i første møte, er fånyttes og et spill for galleriet. Stortinget bestemmer fylkesinndelingen, og det blir ingen oppløsning. Dette er gjentatt til det kjedsommelige, uten at det synker inn hos aksjonistene.

Det som startet som en motstand mot reformen som engasjerte bredt blant folk, har blitt et manisk prosjekt hvor noen få nå står igjen – et prosjekt som nå pågår langt på overtid. Om politikerne søker oppløsning vil det også sende et helt forkastelig signal om at man nærmest nekter å ta det ansvaret man er pålagt av velgerne.

Nå må man heller snakke om visjonene og planene for det nye storfylket vi nå er en del av. Det som gir verdi er å legge rammer, føringer og planer for hvordan man skal gjøre det best mulige ut av kabalen som nå er lagt. Disse ekkoropene om reversering som aldri tar slutt, er fullstendig nytteløse, og har blitt ren støy i det offentlige rom.

At man har hatt en valgkamp nesten uten snakk om politikk, der reverseringsspørsmålet har dominert, er nesten surrealistisk. Det nye fylket skal drive en lang rekke videregående skoler i et enormt geografisk område. Tenk så mye man kunne lært av å dele erfaringer, for å lage de beste skolene for våre ungdommer! Det skal drives kollektivtransport over enorme avstander. Hvordan kan man koordinere ruter og gjøre det bedre for de reisende? Hvordan skal man best utnytte midlene man får til det beste for befolkningen i Troms og Finnmark? Det er de spørsmålene som må reises og diskuteres.

Det er viktig at Arbeiderpartiet, som det største partiet, står støtt rundt det som er besluttet. Man må ikke la seg påvirke av det som tross alt kun er en håndfull personer som roper svært høyt. Disse har allerede fått nok oppmerksomhet. Det eneste spørsmålet de er opptatte av, er et spørsmål som er oppe og avgjort. Det er ingen grunn til å bruke mer tid på dette.

Arbeiderpartiet har også blitt æreskjelt av disse folkene i over ett år. Partiet har fått skylda for alt som er galt, for fellesnemnd og for at man har fulgt norsk lov. En bjellesau blant disse er attpåtil et av partiets egne medlemmer. Det er definitivt noe i utsagnet at det er av sine egne man skal ha det. Skal man la seg påvirke av slikt, legger man opp til ren selvskading.

Troms og Finnmark er ett fylke fra nyttår. Det er på høy tid å se fremover – nå må man bygge det nye storfylket stein for stein. Politikerne som har fått mandat fra velgerne må begynne å snakke politikk. Det er på tide folk får høre hvordan man har tenkt å drifte kollektivtransporten, skolene, tannhelse og andre oppgaver som fylket skal utføre. Folk flest er lei av å høre om reversering og hvordan det skal finnes nye måter å sabotere fylkessammenslåingen. Man har tatt innover seg situasjonen og gått videre.

Ja, mange er imot, men på et tidspunkt må man begynne å se fremover. Det tidspunktet er vel passert nå. Det er på tide å ta innover seg at Finnmark og Troms fylker slutter å eksistere fra nyttår, og vi da får et nytt fylke her lengst nord. Nå må det legges strategier og planer for det som nå er fremtida. Det er mye mer konstruktivt enn å dvele ved det som har vært.

De ansatte står nå på for å få en best mulig overgang til man snart er en organisasjon om få måneder. Da må også Arbeiderpartiet vise seg voksen og si at det er politikerne som bestemmer og ikke en liten gruppe aksjonister som organiserer seg på Facebook og later som de representerer interessene til alle i Troms og Finnmark.

Hvis det blir regjeringsbytte og aktuelt at Finnmark skal gjenoppstå i 2024, så får man komme tilbake til det da. Akkurat nå er det mest interessante å høre hvordan det nye fylkestinget skal utvikle regionen og bruke midlene de er satt til å forvalte.

Det er på tide at Arbeiderpartiet legger ballen død i helga. Nå må politikerne låne øret til andre for å få råd. De som roper om reversering er hørt lenge nok. Man må huske at det er ikke alltid de som roper høyest som har mest å fare med. Nå er det på tide å få høre hvordan det nye fylket skal styres og hvor ressursene skal brukes. Det er langt mer interessant!

God helg!

Arne Reginiussen

Ansvarlig redaktør for iFinnmark

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags