Rekordstor bolyst i Finnmarks minste kommune

Se opptak fra den direktesendte valgdebatten i Nesseby 7. september 2015. Vi beklager at de første minuttene har falt ut av opptaket.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ingen nordmenn har noensinne utvist så stor bolyst som nessebyværingene gjør akkurat nå.

DEL

Nesseby kommunes originale løsninger for å få folk til å trives har tidligere skapt nasjonal oppmerksomhet. Oppland-kommuner har latt seg inspirere av Nessebys gratis barnehage.

Aldri før har Sentio Research registrert så stor bolyst som i Nesseby i Øst-Finnmark.

– Nesseby har en score på 87,3 prosent. Det er «all time high». Aldri har vi målt en kommune med så høy bostedslojalitet, skriver Sentio Research Group i sin analyse av meningsmålingen de har laget for NRK Sápmi.

Følgende spørsmål ble stilt: Hvor sannsynlig er det at du bor i kommunen om fem år?

Det skriver NRK Sápmi.

Samisk tilbud

Det gode tallet overrasker ikke Knut Store (Ap), som har vært Nessebys ordfører de siste fire årene.

– Vi har nytt oppvekstsenter, og satset mye på barnehage og helse. Lag og foreninger gjør en glimrende jobb, og jeg synes vi er kjempeflinke til å tilrettelegge for folk, mener den stolte ordføreren.

Idrettslaget Ilar ledes av Charles Petterson. Han er enig i at det frivillige miljøet betyr mye.

– Jeg tror det flere ting spiller inn. Dugnader gir også mer samhørighet. Man føler at man hører til i bygda, mener han.

Ilarsjefen regner med å bli boende, og synes selv Nesseby er fin og oversiktlig, liten kommune. Han framhever også det samiske som viktig for bolyst.

– For oss er tilbudet viktig. Jeg har to barn som snakker samisk, forteller Petterson.

Strekker seg høyere

Ordføreren er glad kommunen får så høy score, og synes folk generelt gir positive tilbakemeldinger.

Kommunen har nettopp kjøpt nye tomter i Varangerbotn for å tilrettelegge for næringsliv og nytt boligfelt, og fortsetter opprustingen av vannverkene.

Mortensnes og Nyelv har fått rent vann. Sirdagoppe er neste vannverk for tur, og Bergebys gamle rør – som i sin tid ble lagt på ordre fra tyskerne – skal erstattes.

Artikkeltags