Fylkesmann vil slå sammen Nesseby og Tana: – Han kan ikke konstruere egne kommunekart

UENIGE: Fylkesmann Gunnar Kjønnøy, her sammen ordfører i Nesseby Knut Inge Store og ordfører i Tana, Frank M. Ingilæ fra møtet tidligere i dag. Foto: Jørn Aslaksen.

UENIGE: Fylkesmann Gunnar Kjønnøy, her sammen ordfører i Nesseby Knut Inge Store og ordfører i Tana, Frank M. Ingilæ fra møtet tidligere i dag. Foto: Jørn Aslaksen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkesmannens forslag om sammenslåing kom overraskende på ordførerne fra nei-kommunene.

DEL

– Jeg er overrasket over at han går imot lokaldemokratiet og at folkeavstemning og innbyggerundersøkelse ikke blir respektert, sier ordfører i Tana, Frank M. Ingilæ.

Fylkesmann i Finnmark, Gunnar Kjønnøy inviterte ham og ordfører i Nesseby, Knut Inge Store til et møte om kommunereformen tirsdag i Nesseby.

Mangler forklaring

– Han innledet møte ved å si at han har konkludert at vi bør slå oss sammen, men når vi spurte om begrunnelse, ble det mer diffust, forteller ordførerne etter møte som tviler på at Kjønnøy har lagt seg til et objektivt grunnlag for anbefalingen.

Fylkesmann vil gi sin anbefaling om kommunesammenslåing innen 1. oktober.

– Vi har ingenting å hente på å slå oss sammen. Befolkningen er fornøyd med våre tjenester og vedtaket om å forbli en kommune er helt klart for oss, sier Store.

Fylkesmann understreker at ingenting er besluttet ennå.

– Vår oppgave er å tilrå, ikke beslutte. Vi skal fremme forslag om andre kommuner enn de som har sagt ja, bør sammenslås, sier Kjønnøy til Finnmarken.

Fylkesmannen tror på fordeler

– Vi har vurdert Nesseby og Tana på grunn av nærheten og det at de er sammenfallende samiske kommuner, sier Kjønnøy.

Han skal vurdere prosessen kommunene har gjort for å videre formidle dette til Stortinget.

– Dessverre ligger de små kommunene våre i den nedre skalaen på rankinger over kommuner i Norge. Sammen kan de utfylle hverandre i god tjenesteyting, sier fylkesmannen

Ordførerne frykter derimot at en sammenslåing vil gå hardt utover økonomien.

– Det vi frykter er hvis Stortinget vil følge denne anbefalingen. Vi vil få dårligere tjenester, dårligere rammeforhold og økonomi.

Tidligere i sommer sa 76 prosent i Nesseby nei til sammenslåing av totalt 92 som ble spurt. I Tana ble 222 spurt, hvorav 51 prosent svarte nei til sammenslåing.

– Vi har klart sagt at vi skal bestå som egen kommune og en sammenslåing er ikke aktuelt for oss, sier Ingilæ og håper Kjønnøy vil ta hensyn til dette;

– Han kan ikke konstruere egne kommunekart.

Artikkeltags