Les iFinnmark+ ut året for kun 100,-:

Bestill her med Finnmark Dagblad som eAvis

Bestill her med Finnmarken som eAvis

Bare 22 år gammel har Agnete Johnsen alt i en årrekke vært svært godt kjent i norsk offentlighet. Som ung tenåring var hun i 2008 med på å vinne både den norske og den nordiske finalen av Melodi Grand Prix junior som vokalist i bandet The BlackSheeps.

Da hun trakk seg fra deltakelsen i TVNorge-programmet «71 grader nord» i fjor sommer, sto hun åpent fram og fortalte at hun lenge har slitt med depresjon og psykiske lidelser.

Vant finalen

Også da hun tidligere i år vant den norske finalen i Melodi Grand Prix, fortalte hun at hun hadde psykiske problemer, og at det å skulle delta representerte en stor utfordring.

– Agnete viser mot ved å være åpen om sine psykiske utfordringer og snakke om det som er vondt mens det er vondt, sier styremedlem Kristian Haugland i Mental Helse, som deler ut prisen.

– For mange er det fortsatt tabu å snakke om egen psykisk helse. Gjennom økt åpenhet via ulike mediekanaler er vinneren med på å bekjempe stigmatisering av psykisk uhelse og kan bidra til at flere velger å ta kontakt med familie, venner eller fagpersoner for å fortelle at de strever, sier Haugland i en pressemelding.

– Det er svært viktig å snakke om det når man har det vondt. Etterpå kan det være for sent, sier Le Hang Duong, prosjektleder for Verdensdagen for psykisk helse.

Kunst og gavesjekk

Vinneren av åpenhetsprisen får et kunstverk og en gavesjekk på 10.000. kroner. Sjekken utbetales til et veldedig formål bestemt av prisvinneren.

Agnete Johnsen har valgt Vadsø ungdomssenter fordi dette er et senter i Finnmark som gir omsorg og hjelp til ungdom mellom 13-18 år som strever med å fungere sammen med andre. (©NTB)

Åpenhetsprisen

Åpenhetsprisen for 2016 går til musiker Agnete Johnsen.

Prisen er en hedersbetegnelse som deles ut av Mental Helse i samarbeid med Verdensdagen for psykisk helse, og deles ut hvert år til en person som har gjort et særlig bidrag for å skape åpenhet om psykisk helse.

Målet er å skape større åpenhet og kunnskap om psykiske lidelser, samt rive ned fordommer om slike sykdommer.

Prisen kan deles ut til enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper utenfor Mental Helse som har gjort en spesiell innsats for å fremme åpenhet om psykisk helse.

Årets prisutdelingen finner sted på Nationaltheatret 10. oktober med blant andre statsminister Erna Solberg til stede.

(Kilde: Mental Helse) (©NTB)