«Og jeg leser at Nordmenn kommer tilbake fra Kina uten å settes i karantene??? Alle andre land tar viruset på alvor og de blir satt i karantene i opp til 14 dager. Er vi vitne til inkompetanse? Hva skal til for at Norske myndigheter tar viruset på alvor???»

«Nå må folk kutte ut reisene sine.»

«Sitter i Thailand og ser opplever hvor lite folket i Asia bryr seg om smitte, er ikke snakk og hoste å nyse i hånden men fråse mest mulig rundt, så er vel ikke rart det sprer seg som ild i tørt gress dette virus.»

Kommentarfeltene har fått fart på seg etter at det onsdag ble kjent at en kvinne i Tromsø er smittet av koronaviruset. Her dukker dommedagsprofetiene opp, det norske helsevesenet blir stemplet som udugelige og myndighetene tar ikke faren på alvor. Og nettavisene, de har lagt opp til kommentarstormen, med store oppslag om viruset. Onsdag kveld var de seks øverste sakene på VG Nett tilknyttet koronaviruset, så også torsdag morgen.

Dagbladet er ikke dårligere, torsdag morgen kan vi her blant annet lese sjokkoppslaget «NÅ: Smittet danske: – Dypt rystet», som omhandler en TV-arbeider som fikk påvist smitte etter skiferie i Italia.

«Vi er selvfølgelig dypt rystet over at det vi trodde var svært usannsynlig, nå er vår virkelighet,» skriver den smittede selv på Facebook ifølge dansk TV2.

Men det har jo aldri vært svært usannsynlig at koronaviruset skulle bevege seg på tvers av både verdensdeler og landegrenser. Snarere tvert imot, det har kun vært et spørsmål om tid. Viruset smitter nemlig gjennom lufta og ved direkte kontakt, og ser ifølge forskerne ut til å være mer smittsomt enn vanlig sesonginfluensa. Da er det vanskelig å stoppe, selv om man har gjort omfattende tiltak for å begrense smittemuligheten i Kina og andre land med større utbrudd.

Dette skal man selvfølgelig ta alvorlig. Det er problematisk for ethvert land å håndtere et sykdomsutbrudd forårsaket av et virus vi per i dag ikke har noen vaksine mot.

Per nå skal rundt 82.000 personer være smittet i over 40 land, ifølge en oversikt utarbeidet av Johns Hopkins University. Over 78.000 av de smittede er i Kina.

I Norge offentliggjorde Folkehelseinstituttet denne uka en ny risikovurdering som presenterte et verstefallscenario der 70 prosent av befolkningen i landet blir smittet, men det er dersom man ikke gjør noe som helst for å hindre smitten.

Ifølge fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet er dette urealistisk. Han mener det vil være mer sannsynlig at én prosent blir smittet, og at rundt fem prosent av disse igjen vil bli alvorlig syke.

– Det er mer realistisk å se på hva som faktisk har skjedd i Kina, der under 1 prosent er smittet i Wuhan, og kurver viser at epidemien flater ut i alle provinser, sier han til Aftenposten, og utdyper:

– Det er det vi ser, at antall nysmittede per dag går ned i alle provinser i Kina, også i Hubei. Det er et godt tegn. Og selv der de er hardest rammet, har ikke mer enn 1 prosent blitt smittet. At det er flere dødsfall nå, skyldes at mange av dem som har vært smittet tidligere, dør nå.

Det leder til spørsmålet om hvor dødelig viruset er. Ifølge en analyse fra Kinas folkehelseinstitutt basert på 72.314 smittede, er den på 2,3 prosent. Men Frode Forland sier til Aftenposten at det er mye usikkerhet rundt den analysen.

– Vi vet lite om hvor mange som er testet av alle som er blitt syke. Hvis man legger inn data fra kjente testede tilfeller, er det mer sannsynlig at dødeligheten er under en prosent, sier han.

Derimot er det større sikkerhet rundt spørsmålet om hvem som blir hardest rammet: Dødeligheten er mange ganger høyere for eldre personer og de som har andre sykdommer fra før.

Med andre ord: Er du i utgangspunktet frisk, har du lite å frykte. Du kan bli smittet av koronaviruset, men høyst sannsynlig vil du kun oppleve en mild luftveisinfeksjon. Altså omtrent sånn som vanlig sesonginfluensa opererer, og selv om det ikke finnes en spesifikk behandling, vil du bli frisk når kroppen har gjort seg ferdig.

Like fullt er helsemyndighetene nødt til å være i beredskap, både i Kina, i Italia, i Norge og i Finnmark. Et virusutbrudd vil legge press på helsetjenestene uavhengig av alvorlighetsgrad, og det er selvfølgelig ønskelig å holde antall smittede på et minimum.

Det betyr at hver og en av oss må bidra med god hygiene, vi må vaske hendene våre, vi må hoste og nyse inn i papirlommetørklær som kastes umiddelbart, eventuelt ta albuekroken i bruk. Spesielt må vi tenke på dette når vi ferdes der større folkemengder samles, som på et utested eller en flyplass.

Men vi kan oppføre oss normalt.

Vi kan reise, om enn kanskje ikke på første fly til Wuhan, som UD per nå fraråder.

Og vi trenger ikke få panikk, på lik linje med at vi ikke får panikk når naboen er influensasyk.

Det vil helst gå bra.