Næringslivet blør når alt avlyses – nå må bedriftene berges gjennom krisen

RAMMES: Næringslivet, lag og foreninger blir hardt rammet av koronaviruset. Myndighetene må være på ballen for å hjelpe dem gjennom krisen, mener ansvarlig redaktør Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken.

RAMMES: Næringslivet, lag og foreninger blir hardt rammet av koronaviruset. Myndighetene må være på ballen for å hjelpe dem gjennom krisen, mener ansvarlig redaktør Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken. Foto:

Ennå er det ikke rapportert om tilfeller av korona i Finnmark. Men konsekvensene, de er allerede mange.

DEL

MeningerSøndag deltok jeg på Aldonrennet i Nesseby. Det ble arrangert for 40. gang, som et resultat av at ildsjeler i Nesseby Idrettsforening og Idrettslaget Ilar har brukt fritiden sin på å tilrettelegge for i overkant av hundre deltakere. De sørger for at alle blir registrert i systemet, for nykjørte skispor, saft i løypa, sikkerhet underveis, medaljer, suppe, kaffe og kaker til alle i gymsalen etterpå.

Et arrangement som dette er viktig for økonomien til frivillige lag og foreninger. Hver deltaker betaler startkontingent, og de aller fleste handler mat og drikke i målområdet, mange benytter muligheten til å kjøpe lodd. Og slik får klubbkassa nye midler, midler som i stor grad brukes på breddeidrett for barn og unge.

Kanskje var Aldonrennet et av de siste idrettsarrangementene som ble arrangert som planlagt denne sesongen. Bare dager etterpå kom meldingene om de første avlysningene som et ledd i å hindre spredning av koronaviruset.

Først ut var Yukigassen i Vardø. Hvert eneste år samles rundt 250 deltakere på festningsplassen utenfor Vardøhus for å delta i den store snøballkrigen. I tillegg trekker arrangementet tilskuere og festdeltakere som vil ha med seg rammen rundt, uten nødvendigvis å delta på et lag, de benytter seg av serveringstilbudet i teltet, de går på Nordpol kro, de går på hotellet. For næringslivet i Vardø er dette én av årets tre viktigste uker. Sammen med Pomorfestivalen om sommeren og Blues i vintermørket i november, er Yukigassen begivenheten som sørger for et omsetningsløft for både pub, restaurant, hotell og andre butikker, det er nå tappekranene går varme, det er nå det er kontinuerlig etterspørsel for bacalao og fiskeburger, det er nå tilreisende trenger overnatting.

Da er det ingen overraskelse at det kommer reaksjoner når arrangementet må avlyses. En av dem som har forberedt seg godt til helgas snøballkrig, er Tor-Emil Sivertsen, også kjent som Varangerkokken. Han har mottatt varer for 100.000 kroner for å stille rustet til å mette sultne festivaldeltakere.

– Vi har nå gått stille i mange måneder. Mars er en toppmåned der vi vanligvis klarer å dekke tapet vi har hatt på de rolige vintermånedene. Så vi er i sjokk, og jeg vet ikke hva vi skal gjøre. Dette får store konsekvenser for bedriftene i Vardø, sa han tirsdag.

Han driver også restauranten på Vardø hotell, der daglig leder Tove-Mette Lieng Antonsen er like fortvilet. Hun hadde fullbooket hotell til helga, et hotell som har 40 rom og plass til rundt 80 personer.

– Dette er katastrofalt. Det er det største arrangementet vi har i løpet av året. Dette får store økonomiske konsekvenser for oss, sa hun til iFinnmark tirsdag.

Og på Nordpol kro er daglig leder Bjørn Bredesen klar på at det er festivalene som holder liv i puben.

– For oss er det en katastrofe. Dette er omsetninga vi skal leve av til i juli. Dette er som Varangerfestivalen i Vadsø, for oss i Vardø, sier han.

Nå ser det kanskje ikke like svart ut når helga nærmer seg som det gjorde tidligere denne uka. Aktørene i Vardø har nemlig vært i dialog med helsemyndighetene, og fått tillatelse til å gjennomføre nedskalerte versjoner av festivalprogrammet på kveldstid, med et begrenset publikumstall. Samtidig oppfordrer vardøværingene hverandre til å benytte seg av sine lokale tilbud, til å spise måltider på restaurant (eller ta dem med hjem som take away), og det er opprettet innsamlingsaksjon til støtte for organisasjonen Yukigassen Norway. I skrivende stund, torsdag formiddag, er det samlet inn i overkant av 18.000 kroner.

– Støtten har vært helt fantastisk fra alle her i Vardø. Det er nesten så man får tårer i øynene av å tenke på det. Absolutt alle vil bidra på alle måter. Jeg har ikke ord for hvor mye det betyr, sa styreleder Roy Arne Karlsen til iFinnmark onsdag.

De nærmeste dagene, ukene og månedene vil denne historien gjenta seg gang på gang på gang, bare med ulike hovedpersoner. Allerede er listen over avlyste arrangementer lang, deriblant bryte-NM og årsklassemønstringen i svømming i Kirkenes i helga, Påskefestivalen i Kautokeino og Barentsskirennet, som er innom både Norge, Russland og Finland.

Det betyr store konsekvenser for lag og foreninger, som belager seg på inntektene fra arrangement som dette. I tillegg kommer konsekvensene som næringslivet opplever, både innen handelsstand og servicebransjen, og ikke minst reiselivsnæringen. Andre bedrifter blir truffet på andre måter, både færre flyavganger, kronekursen og et ellers urolig marked kan ramme mange.

Derfor er det viktig at myndighetene nå gjør det de kan for å komme med avbøtende tiltak. Torsdag morgen varslet regjeringen krisetiltak i milliardklassen. Disse tiltakene blir lagt fram fredag, og foreløpig er det kun kjent at de vil være spesielt rettet mot luftfarten og reiselivet. I tillegg har statsminister Erna Solberg sagt at det vil komme flere tiltak etter hvert når man har fått muligheten til å se hvilke bransjer som rammes og hvilke tiltak som trengs.

Så gjenstår det å se om disse tiltakene også vil komme de mindre aktørene i næringslivet til gode, de aktørene som ikke nødvendigvis har så mange ansatte, men som utgjør viktige arbeidsplasser i sine lokalsamfunn. Uansett må lokale myndigheter gå i dialog med dem som er rammet i kommunene, og se på hva som kan gjøres for å hjelpe bedriftene gjennom krisen.

For en krise er det, og vi vet ikke hvor langvarig den vil bli.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags