Det oppgir ungdom for ikke å ville jobbe i serveringsbransjen.
Det kommer fram i en studie som ble presentert av Åse Helene Bakkevig Dagsland på en forskningskonferanse arrangert av Nordlandsforskningen og Universitetet i Nordland.
Over 1.800 16-åringer er spurt.
Studien viser at unge ikke vil inn i serveringsbransjen, og at bransjen sliter med å skaffe arbeidskraft. Den er presset av høy turnover, lav utdannelse, stor andel korttidsstillinger og mange ansatte med utenlandsk bakgrunn.
- Les også: Utesteder fikk stryk
Ifølge studien har foreldre stor innflytelse på hvilken utdannings- og yrkesvei barna deres velger, og Bakkevig Dagsland har spurt hvordan de tror foreldrene deres oppfatter arbeid i serveringsbransjen.
De negative svarene går på at det er under barnas verdighet og kompetanse, at bransjen er usikker, dårlig betalt, for dem med lave karakterer og at den er stressende og monoton.
– Mine funn viser at bransjen har et stort behov for å presentere seg selv på nye måter både overfor elevene og foreldrene hvis de skal ha håp om å få den arbeidskraften de trenger, sier Bakkevig Dagsland. (ANB-NTB)