Utfordrer Mack med verdens nordligste

Mehamn ligger mer enn 71 grader nord, og her skal Lasse Meholm (avbildet) starte et ølbryggeri.

Mehamn ligger mer enn 71 grader nord, og her skal Lasse Meholm (avbildet) starte et ølbryggeri. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Gründere med bakgrunn i Nøgne Ø skal være med å starte et nytt bryggeri i Gamvik kommune i Finnmark.

DEL

Initiativtager til prosjektet er Lasse Meholm som blant annet har startet selskapene Tazett i 1990 og FinanceCube i 2002.

– Jeg fikk ideen om å lage et bryggeri i Mehamn for to år siden da jeg syklet fra Lindesnes til Slettnes, da jeg kom til Finnmark savnet jeg lokale drikkevarer som passet til de gode lokale matvarene, sier Meholm.

Navnet på bryggeriet er ikke bestemt men Meholm tror Slettnes kan være en mulighet – men ølene skal ha samiske navn. Man kan lese mer om øltypene på bryggeriets foreløpige hjemmesider.

Med seg på laget har Meholm fått med seg to av gründerene til Nøgne Ø, nemlig Kjetil Jikium og Tore Nybø. Nøgne Ø, som har eierinteresser i det nye bryggeriet kommer også til å bidra med sitt internasjonale distribusjonssystem.

– På grunn av den kunnskapen vi får fra Nøgne Ø kan vi lage spesialøl basert på den Belgiske øltradisjonen og da bruker vi for eksempel bær for å lage kraftige smaker, sier Meholm.

Satser lokalt

For Meholm er det viktig å bruke lokale råvarer.

– For å gjøre ølen så lokal som mulig ønsker trioen å benytte mest mulig lokale råvarer som korn fra Pasvik, reinhorn, krekling, rosenrot og multer. Dette er et viktig prinsipp som også kan brukes i markedsføringen, sier han.

Meholm tror bryggeriet ved oppstart vil skape et par arbeidsplasser i Mehamn, men at det i løpet av de neste årene kan bli fire-fem arbeidsplasser om ting går etter planene.

– Den største effekten for Mehamn kommer til å komme gjennom turisme, Nøgnø Ø har 70-80 gjester som kommer for å smake og drikke hver eneste helg. Så potensialet til å kombinere ølsmaking og middager på Slettnes fyr er stort, mener han.

Macks ølbryggeri markedsfører seg med å være verdens nordligste bryggeri, med produksjonen i Nordkjosbotn ligger bryggeriet altså over 69 grader nord.

Det nye bryggeriet i Mehamn kommer til å ligge litt over 71 grader nord – og er da verdens nordligste bryggeri på fastland.

– Mack blir ikke vår hovedkonkurrent, fordi vi kommer til å lage andre øltyper. Men jeg håper på å få ølet på tapp i alle barer i Finnmark, sier Meholm.

Tidligere var det et mikrobryggeri i Honningsvåg, men dette er konkurs. Det har også vært søkt om å starte opp bryggeriproduksjon på Svalbard i 2010, men Helsedepartementet har ennå ikke ferdigbehandlet søknadene på grunn av at Svalbardloven forbyr alkoholproduksjon.

...og globalt

Meholm har skyhøye ambisjoner og planlegger å satse ikke bare i Finnmark og Nord-Norge men også internasjonalt.

– Vi håper blant annet på å selge øl så langt vekk som i Japan, sier Meholm som planlegger å bruke noe av det eksotiske ved Finnmark i markedsføringen av ølet.

Men finansieringen er fortsatt ikke helt på plass og Meholm søker investorer for 3,5 millioner kroner (70 % av aksjekapitalen) til bryggeriprosjektet sitt. Derfor vil planene bli presentert på informasjonsmøter følgende datoer:

Tromsø:

Tirsdag 5.februar kl 1900 Rica Ishavshotell

Alta:

Onsdag 6.februar kl 1900 på Rica Hotell Alta

Hammerfest:

Torsdag 7.februar kl 1900 på Rica Hotell Hammerfest

Mehamn:

Fredag 8.februar kl 1900 Mehamn Brygge & rorbuer.

Artikkeltags