Tilsyn i ungdomsbedrifter

Daglig leder Silje Engh Hulleberg i ungdomsbedriften Captura UB og hennes fem kollegaer jubler for NM-seieren i år. Nå må de belage seg på besøk av Arbeidstilsynet.

Daglig leder Silje Engh Hulleberg i ungdomsbedriften Captura UB og hennes fem kollegaer jubler for NM-seieren i år. Nå må de belage seg på besøk av Arbeidstilsynet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

I disse dager gjennomfører Arbeidstilsynet varslet tilsyn i ungdomsbedrifter over hele landet – også hos de fire jentene i jentene i Antiskli UB.

DEL

Har alle de ansatte i ungdomsbedriften arbeidsavtaler? Hva gjør elevene når det oppstår konflikter i ungdomsbedriften? Kjenner elevene til at det finnes en Arbeidsmiljølov?

Dette er blant forholdene som Arbeidstilsynet vil undersøke i mer enn 100 ungdomsbedrifter i alle landet fylker.

– Vi håper og tror at et tilsyn fra Arbeidstilsynet vil bidra til å gjøre ungdommene kjent med at det finnes en arbeidsmiljølov, og at det er viktig å følge den, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Hun understreker at målet ikke er flest mulig pålegg, men at ungdommene lærer mest mulig.

Det var 11.085 elever som drev Ungdomsbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap forrige skoleår.

Målet med Ungdomsbedrift er blant annet å gi elevene forståelse for og kunnskap om etikk og regler i nærings- og arbeidslivet.

– Vi synes det er positivt at Arbeidstilsynet tar ungdomsbedriftene på alvor og vil bruke ressurser på å bevisstgjøre elevene på viktigheten av godt arbeidsmiljø, ier Anne Kathrine Slungård, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Norge.

– Vi har solid dokumentasjon på at godt arbeidsmiljø reduserer fravær og øker samhold og ytelsesevne i ungdomsbedriftene.

Ungdomsbedriftene oppmuntres til å ha IA-avtaler. Søkelyset er rettet mot trivsel, motivasjon, arbeidsglede og et redusert fravær.

Forskningsprosjektet «Jakten på arbeidsgleden i ungdomsbedriften» ble gjennomført blant 230 ungdomsbedrifter.

Rapporten viser meget gode resultater for ungdomsbedrifter med IA-avtaler: 21 prosent av elevene har endret holdning fra mitt fravær angår bare meg, til mitt fravær angår og har konsekvenser for andre. Mobbing ble redusert med fem prosent.

32 prosent av elevene sier at fokus på IA i ungdomsbedriften har bidratt til å redusere eget og/eller andres fravær. 30 prosent sier at de har opplevd en bedring i trivselen.

– Vi håper dette skoleåret vil stå i arbeidsmiljøets tegn og at vi vil se mye godt IA-arbeid i ungdomsbedriftene. Det skal bli spennende å se hva Arbeidstilsynet finner, sier Slungård. (ANB)

Artikkeltags