«Finnmark er ikke Norges kolonistat som er her kun for å la seg utarme»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De drar ut milliarder fra Finnmark årlig, i fiske, olje, gass, gruvedrift.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg leser at det skal etableres og investeres i Finnmark. De kommer sørfra og skal ordne jobber i Fylket, Castberg skal ilandføres på Veidnes, så champagnen sprettes og folk er hoppende lykkelig.

Flere steder rundt om i Finnmark er det fiskeoppdrett, fiskemottak, bygg og anlegg, og gruvedrift, men de store aktørene er etablerte på Østlandet eller Vestlandet. I noen tilfeller så langt nord som Trøndelag. Der stopper det.

I årevis har Finnmark blitt sett på som en norsk utpost bestående av trygdesyltere som lever av overføringer fra staten, som står der med lua i hånda og bare forventer å få trygda inn på konto den 20. hver mnd. Og som kanskje drar seg en kokfisk i ny og ne. Og så selvsagt har vi midtnattsola, samene og kultur. Og massevis av mygg. Men vi har jo aldri klaget.

Ikke før nå, når de skulle slå oss sammen med Troms.

For hva klager vi for, vi som alltid har fått alt servert på et sølvfat sørfra; trygda, vi som aldri har levert noe.

For ingen snakker om alt som er blitt hentet ut av Finnmark og alt vi har latt dem hente ut av fylket mens vi gladelig har sagt ja til de få jobbene de har gitt oss.

Slik ser jeg det:
De kommer sørfra kledd i dress, hvit skjorte og pensko, med dobbelknute på slipset og en koffert full av penger og skal investere og gi arbeidsplasser.

De snakker om hvor bra det skal være, og det gir verdiskapning, arbeidsplasser og for ikke snakke om lønninger, skatter og vekst.
Vi har aldri vært fin på det, den dressen din, har aldri imponert oss, med vi tenker, «tja hvorfor ikke».

Vi er ikke så nøye med å stille krav, så lenge vi har til hus, hjem, bil, og vi er vant til å ha så vi klare oss. For en ting er sikkert, jobb er jobb.
Så skjer det, og dette er en gjenganger:

De bygger opp fiskebrukene og industrianleggene, olje og gassanleggene. Og så kommer det folk sørfra og fra utlandet. Folk med UTDANNING! For kompetansen hadde vi ikke er oppe. Det var «spesialkompetanse». Eller så var vi «for dyr i drift» så de brukte EØS-avtalen og henta folk på 6 måneders kontrakter via EØS. Som kunne jobbe for lavere lønn enn oss.
Vi fikk ingenting.

Verdiskapninga:
De drar ut milliarder fra Finnmark årlig, i fiske, olje, gass, gruvedrift. Det arbeides flittig på anleggene rundt om både over og under jorda, på land og til sjøs. Men ingenting av dette tilfaller Finnmark. For all verdiskapning foregår på hovedkontorene til selskapene, og ingen av disse er registrert i Finnmark;

Cermaq, Grieg Seafood, Equinor, ENI, Elkem Nefelin, Boreal, Nergaard AS, Norwegian Royal Seafood er bare noen av disse selskapene som opererer i Finnmark og som har hovedkontorer i andre fylker.

Det som skjer er at verdiskapningen IKKE kommer Finnmark til gode, for selskapsskatten, på 28% av overskuddet vil ikke komme Finnmarkingene til gode, selv om råstoffene og arbeidet foregår her. Ei heller vi all skatten for arbeidet komme kommunen eller fylket til gode, for mange av arbeiderne er pendlere fra andre steder, fordi man ikke hadde «folk som var kompetent nok» i kommunen eller fylket.

Verdiskapning i Oslo kommer IKKE Finnmark til gode, der må vi slutte la oss lure!
 

Vi må slåss for ressursene:
Jeg hadde på facebooken til Terje Søviknes, en helsikkes diskusjon med han om nettopp dette, fordi jeg forventer at Equinor registrerer et datterselskap med adresse Veidnes, slik at selskapsskatten kommer Finnmark til gode. Men han klarte lire av seg at det var ikke vits for man måtte jo se at det skapte arbeidsplasser og at kom hele Norge til gode. Det er feil, for så lenge det ikke registreres som verdiskapning i fylket, men på hovedkontoret på Fornebu, så er det Oslo som får verdiskapningen, og ikke Finnmark. Det er rett og slett sånn det er. Da hjelper det ikke sprette champisen og hoppe i været, for pengene ryker sørover, ressursene ranes ut av fylket nok en gang, og av staten. Vi står og får ingenting igjen. Jada, noen arbeidsplasser, det er så, men hvor lenge, og hva er kostnaden. Hvem rydder opp når eventyret er over? Hvem får kostnaden for dagpengene, permitteringene og hvor kommer arbeiderne fra? Jeg tviler på at alle kommer fra nærområdet eller at de flytter dit. Blir nok mye pendlere. Og når olja er ilandført og alt er over, så ruster det, og husene er tomme, og folk får høre det nok engang; snyltere, har aldri vært gode for noe. De bare skal ha i fra staten. Bare skal ha trygda, de der nord. Vi ga dem jobber der nord, men hva fikk vi igjen, måtte overføre fra staten til dem ja. Som om vi er en utpost i en Engelsk koloni på tidlig 1900-tall.

Derfor må vi nå sloss for ressursene, ikke bare for friheten og et selvstendig fylke, men vi er nødt for å peise knyttneven i bordet og forlange;

Vi må slutte å gi bort til menn i dress sørfra, som kommer med kofferter med penger. Vi skal ha noe igjen! Verdien skal bli i Finnmark! Skal du komme hit å gjøre business; Så skal verdiskapninga forbli her også. Da får du opprette et selskap som du investerer i her, i Finnmark Fylket, og i Kommunen du skal etablere deg i, uten mulighet for fusjon med noen større. For her skal selskapsskatten din betales.

For skal du har råstoffene våre, så må du faktisk legge noe igjen også, for vi er ikke Norges kolonistat som er her kun for å la seg utarme.

Om ikke er framtiden dyster for Finnmark:
Jeg ser for meg samme scenario som alltid, for når eventyret er over så står man der igjen; men lua i hånda, og et nedsarvet industriområde som ruster ned i bakgrunnen. Et gammelt vindskjevt fiskebruk ytterst i havgapet, eller i livsfarlig og falleferdig gruve, som så vidt har et fareskilt hengende og slenge et sted, men man vet det er der. Mens Finnmarks befolkning blir anklaget for å være bare trygdesnyltere som lever av overføringer fra staten. For hva sloss man egentlig for i 2018, da man ikke ville være i ekteskapet med Troms.
Frihet for hva? Ingen ser hva Finnmark er. Et hav av ressurser som trenger vernes om, som vi må ta eierskap til. Og det må vi gjøre NÅ!

Nann Jovold-Evenmo

Spaltist for iFinnmark

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken