Oljefallet fortsetter – næringen ser mot nord

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fallet i oljeinvesteringene vil fortsette de nærmeste årene, ifølge konjunkturrapporten til Norsk olje og gass. Bransjeorganisasjonen kaster lange blikk mot Lofoten.

DEL

– Mens vi i fjorårets rapport anslo et vendepunkt oppover for investeringene fra 2017, ser vi nå en utflating av investeringsnivået for årene etter, står det i rapporten som ble offentliggjort mandag.

Norsk olje og gass' hovedscenario baserer seg på en oljepris på rundt 50 dollar fatet og sier at investeringene på norsk sokkel i år vil ende på 154 milliarder kroner. Investeringene nådde en topp i 2014, med over 215 milliarder.

Faller videre

Neste år ventes oljeinvesteringene å falle til 143 milliarder og videre til 131 milliarder i 2018. Rapporten anslår at aktiviteten vil ta seg noe opp til 137 milliarder i 2019, før investeringene på nytt faller til 127 milliarder i 2020 og 126 milliarder 2021.

Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen framholder at investeringsnivået til tross for de siste års fall, vil være på et historisk høyt nivå.

– Dette nivået er fire-fem ganger så høyt som det årlige investeringsnivået i alt annet norsk næringsliv til sammen, sier han.

Skulle oljeprisen framover bli høyere enn anslått, ventes investeringene å stige. En oljepris på 70 dollar fatet vil gi årlige investeringer på rundt 140 milliarder i årene etter 2018, ifølge bransjeorganisasjonen.

Ser mot nord

Under halvparten av de norske olje- og gassressursene er hentet opp. Framtiden ligger i nord, mener Schjøtt-Pedersen.

– I havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen kan det ligge betydelige ressurser. En konsekvensutredning bør iverksettes i kommende stortingsperiode. Vi ser også lyst på potensialet i Barentshavet, sier han.

Schjøtt-Pedersen gleder seg over at arbeidet med å redusere kostnader synes å virke, noe som gjør næringen bedre rustet enn før til å takle en oljepris på dagens nivå. Et fat nordsjøolje ble mandag omsatt for 57 dollar.

Artikkeltags