Økt matpris: 33 øre dagen

Om bondeorganisasjonene får gjennom årets lønnskrav, vil det bety bare noen øre ekstra daglig for forbrukeren.

Om bondeorganisasjonene får gjennom årets lønnskrav, vil det bety bare noen øre ekstra daglig for forbrukeren. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bondeorganisasjonenes krav i årets jordbruksoppgjør vil koste forbrukerne rundt 120 kroner i året i form av høyere matutgifter.

DEL

For bøndene vil kravet fra bondeorganisasjonene innebære en inntektsvekst på rundt 50.000 kroner per årsverk dersom det blir innfridd.

Nationen har regnet ut hva det vil koste forbrukerne i form av økte matvarepriser, med utgangspunkt i forbrukstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Prislappen blir på rundt 120 kroner i året, eller 33 øre om dagen, er konklusjonen.

– Ja, det ligger nok på det nivået. Matprisen blir fort blåst opp i mediene, men en god 100-lapp mer i året blir man ikke akkurat ruinert av, sier seniorrådgiver Eiliv Mørk i SSB.

Bondeorganisasjonene tror at forbrukerne er villige til å betale mer for maten slik at bøndene skal få bedre betalt for innsatsen.

– Prisveksten vi foreslår utgjør bare 0,5 prosent økning i matvareprisene. Det er lite for forbrukeren. Vi tror folk er villige til å betale litt mer for å gi bøndene bedre inntekt og få mer trygg og god norsk mat, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

– 120 kroner mer i året er ubetydelig for folk, mener leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg. (ANB-NTB)

Artikkeltags